◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” – un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric – la MNIR

În perioada 2 – 6 iunie 2021 vă invităm lângă Copia Columnei lui Traian, la Muzeul Național de Istorie a României unde se va desfășura Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” ce va prezenta, atât online cât și offline, publicului larg, banda desenată academică cu subiect istoric, în cadrul unei expoziții ce se va deschide începând cu data de 1 iunie. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Tema acestei ediții este Dacii și Romanii. Expoziția va cuprinde benzi desenate din anii ’70 până în prezent, așadar vor expune artiști BD din toate generațiile. Istorici de renume se vor alătura evenimentului cu prezentări special realizate pentru acest festival. Nu vor lipsi nici lansările și prezentările de albume și reviste BD cu subiect istoric publicate anul acesta. Iar pentru cei mici, se vor organiza ateliere online de benzi desenate, cu participare gratuită, urmate de un concurs cu premii. 

De ce bandă desenată academică? Pentru că așa cum ne-a mărturisit prof. dr. Leonard Velcescu: “la universitățile mari din Belgia și Franța, cum este de exemplu Sorbona – Paris, banda desenată este studiată ca o metodă de reconstituire istorică”. Iată deci cum această a 9-a artă devine, în anumite situații, o modalitate de studiu, de cercetare, de prezentare și orientare în mediul academic. Așadar, expoziția propusă de Festivalul “Povestiri istorice în benzi desenate” ne aduce în prim plan o bandă desenată-document, o lecție de istorie ce se bazează pe cercetare științifică, o lecție de istorie spusă altfel. 

În premieră, lângă Copia Columnei lui Traian din sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, vor fi expuse planșe în original și planșe cu reproduceri din publicații BD din colecția Szasz Andrei, semnate de maeștri ai benzii desenate românești: Albin Stănescu, Puiu Manu, Sandu Florea, Valentin Tănase, Sorin Anghel, Vasile Mănuceanu, Vintilă Mihăescu, Șerban Andreescu, alături de artiștii BD: Cristian Ciomu, Vali Ivan, Daniel Danil, Mihai I. Grăjdeanu, Gabriel Tora. 

În paralel cu expoziția de benzi desenate, organizatorii au pregătit o serie de materiale video cu interviuri și demonstrații de desen, cu o parte din artiștii mai sus menționați, ce vor fi difuzate în mediul online pe pagina festivalului, întâlniri online cu prof. dr. Leonard Velcescu – cel căruia îi datorăm singura statuie de dac din București (aflată acum pe B-dul Dacia), cu istoricul și scriitorul Vasile Lupașc – autor al multor cărți cu subiecte istorice pentru copii și, nu în ultimul rând, cu tineri regizori care au dat viață poveștilor cu daci și romani pe marele ecran: Andrei Chiriac și Andrei Daniel Bărbat.

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” va fi un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric alături de cea care este considerată prima bandă desenată antică: Columna lui Traian.

Evenimentul, inițiat de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, coordonat de jurnalista Mădălina Corina Diaconu și realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, este dedicat copiilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

M.C.D.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *