◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

A început EcoFest 2021.  Prestații regale în prima zi a festivalului

Luni, 7 iunie, la Filarmonica din Craiova a avut loc gala de deschidere a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România – „Pentru Sănătatea Pământului”, organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Spectacolul a fost transmis în direct de TVR Craiova.

Prezentatorii spectacolului de gală, Lavinia Șandru și Sorin Stanciu, au explicat rațiunea existenței unui asemenea festival (aflat acum la a 11-a ediție), au făcut un scurt remember al celorlalte ediții și au prezentat, pe rând, toate „personajele” și instituțiile implicate în acest proiect. Lavinia Șandru a subliniat faptul că, în afară de juriul profesionist, festivalul este evaluat și de un juriu alcătuit din 50 de copii coordonați de profesoara Nirvana Mândrulean din Craiova (Juriul elevilor). A urmat un regal muzical, în care au cântat, pentru „sănătatea pământului” și a publicului din sală, Magda Pușkaș, Emeric Imre, Mihai Napu, Vangheli Gogu, Rareș Suciu și grupul Folk Frate.

În timpul spectacolului, Lavinia Șandru a aruncat, către sală, „mănușa” unei provocări inedite, care a determinat un răspuns absolut neașteptat: a recitat o poezie iar la sfârșit a întrebat publicul dacă recunoaște cineva autorul. Singurii care au știut răspunsul au fost câțiva copii din Juriul  elevilor: era o poezie de Mihai Eminescu, intitulată „Patria vieții e numai prezentul”.

În finalul Galei a fost proiectat primul film din secțiunea „Panorama” al festivalului: „Şnițele înaripate” / Flying Schnitzel – un film recent (2021) în regia lui Mihai Mălaimare. Proiecția din cadrul Galei a constituit, de fapt, chiar premiera filmului. Un film magistral, de 81 de minute, o provocare la meditație pe tema absurdului și a manipulării în care trăiește umanitatea contemporană. Un film „zen” despre prostie și ticăloșie, o parabolă cinematografică cu mai multe tâlcuri. 

Întrucât cele trei spații  în care se desfășoară festivalul (Parcul Romanescu, Colegiul „Elena Cuza” și Filarmonica Oltenia) sunt condiționate cumva de starea vremii din Craiova, organizatorii fac următorul anunț: 

Filmele din cadrul secțiunii „Panorama” sunt proiectate în fiecare seară în Parcul Nicolae Romanescu, începând cu ora 20.00. Numai în caz de ploaie sau de vreme nefavorabilă acestea își vor muta proiecția în sala de spectacole a Filarmonicii Oltenia.

Reamintim că Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România – „Pentru Sănătatea Pământului”, care se desfășoară în perioada 7-13 iunie, mai cuprinde, pe lângă proiecții de filme în cadrul celor două secțiuni – „Concurs” și „Panorama” – dezbateri, workshop-uri, prezentări de proiecte ecologiste.

Astăzi, între orele 15,00 – 18,00, vor fi proiectate, la secțiunea „Concurs”, următoarele filme: KAMCHATKA BEARS / Urșii din Kamciatka (Rusia, 2018), ZHALANASH – EMPTY SHORE / Zhalanash – Maluri pustii (Polonia, 2017) și ODE TO DESOLATION / Poem din singurătate (SUA, 2019)

Miron Manega / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *