◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnalistul rus care și-a înscenat moartea

Arkady Babchenko, între supraviețuire și etica profesiei

La începutul verii, o veste făcea înconjurul lumii: jurnalistul rus Arkady Babchenko, un critic înverșunat al regimului de la Kremlin, era asasinat în Ucraina. La scurt timp, a apărut viu și nevătămat, susținând că și-a înscenat moartea cu ajutorul serviciilor secrete ucrainene. Primul interviu de după incident, transmis de Reuters, este relevant…

– Ce a rezultat din această operațiune?
– Un „corp delict”, componentele unei grave infracțiuni: o persoană a dat bani pentru o crimă, iar acea persoană a fost capturată.
– De ce ai acceptat să iei parte la așa ceva?
– Am vrut ca acei oameni care s-au dedat la planul de lichidare să fie prinși și să existe și dovezi împotriva lor. Cred că linia criminală a fost destructurată și că va fi nevoie de mult timp pentru a o reface.
– Ce mesaj ai pentru cei care contestă astfel de metode, susținând că subminează încrederea în jurnaliști?
– Aș dori să-i întreb cum ar reacționa dacă ar veni cineva și le-ar spune „tu ești ținta”, arătându-le o poză cu ei, una a organizatorului loviturii și una a asasinului. Apoi i-ar întreba dacă vor să supraviețuiască sau să mențină etica profesională…
– Ți-a fost teamă?
– Tot timpul. Abia când am ajuns în Morgă nu m-am mai temut.
– Care crezi că a fost miza acestei înscenări?
– Nu cred că a fost o provocare. În operațiune au fost implicate multe instituții, serviciile secrete ucrainene, Poliția, un spital, oficiali guvernamentali, a știut chiar și președintele. În rest, eu știu să scriu articole de presă, ei știu să execute operațiuni speciale. Nu ne spunem unii altora ce avem de făcut.
– Cum ai fost convins să te implici în operațiune?
– Încă din 2017 sursele mele îmi spuseseră că sunt ținta unei campanii de eliminare. Lucrurile au decurs în conformitate cu avertismentele. Apoi au venit cei de la serviciile secrete, care mi-au spus că cineva vrea să mă omoare și am ales să-i cred.

Pe 30 mai 2018, jurnalistul rus Arkady Babchenko a apărut viu la conferința de presă prilejuită de „asasinarea” sa. Procurorul General din Ucraina a anunțat, cu acel prilej, că intermediarul operațiunii de eliminare a jurnalistului a fost prins. Babchenko este un ziarist militar care se opune vehement regimului de la Kremlin și a părăsit Rusia în 2017, urmare a unei campanii împotriva sa. În prezent moderează o emisiune de televiziune la postul ATR, din Kiev.

(Revista UZP nr. 10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *