◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ora et labora! Revista Sud la debutul perioadei post Covid

După mai bine de un an de zile de la debutul acestei pandemii discutabile viața culturală începe să dea semne de viață. Deja putem vorbi despre o nouă perioadă din punct de vedere al curentelor social-culturale și anume Perioada Post Covid. Știm cum a fost înainte de apariția acestui nod care a încurcat întreaga existență a lumii și încercăm să uităm restricțiile diverse, obstacolele impuse prin legi succesive care ne-au împiedicat să ne manifestăm uman pe toate palierele domeniilor de activitate culturală. Începând cu luna mai a acestui an, fiecare dintre noi, fie el actor pe scena multiculturală sau beneficiar direct al produsului artisitic românesc, cu toții trăim, parcă, scena eliberării din închisoarea constrângerilor și a neputinței, din cel mai trist și, în același timp, grotesc film care a putut fi realizat vreodată de un cineva bolnav, cu alergie la oameni, la sentiment, manifestând bucurie în preajma lacrimei și a durerii. Și cât de bine este să putem ieși din nou fără corset, fără mască și să creăm cercuri de comunicare, proiecte de grup, să ne semnăm din nou pe răbojul lumii, în numele frumosului care ne obligă să fim Oameni. 

Revenirea este în note de optimism pe toate planurile și domeniile de activitate, așadar putem să ne reluăm proiectele întrerupte și să ne concentrăm pe ceea ce putem oferi fiecare în domeniul lui de activitate, pe scena de teatru, în fața șevaletului, în fața pietrei care își dorește șlefuirea, alături de instrumentul care mângâie suflete sau în pagini de revistă.  Nu ne-am întrerupt activitatea nicio secundă, am continuat să ne facem planuri pentru ceea ce vrem să se întâmple cu revista Sud și cu viitorul centru multicultural din Bolintin Vale care așteaptă să fie inaugurat anul acesta. Astfel că, din nou, putem să ne bucurăm de un foarte bogat număr dublu de revistă, în care întâlnim aceiași colaboratori nelipsiți, care prin textele lor asigură un plus de valoare paginilor revistei Sud. Cine o va parcurge, chiar la modul răsfoirii pe fugă, va întâlni în pagina a 3-a textul „Et in Arcadia ego!” semnat de Nicolae Dan Fruntelată, un articol în pagina a 4-a despre Simion Stolnicu semnat de Titus Vîjeu, „…personaj principal feminin” de Carmen Focșa (pag.8), „Nevăzut,necunoscut” de Neagu Udroiu (pag.9), „Nicolae Iorga și Asociația Istoricilor Români” de Nicolae Scurtu (pag.10-11), un material prezent în pag.13 semnat de Nicolae Constantinescu pe marginea basmelor construite de scriitorul Petre Crăciun, Ion Andreiță despre cartea „Amintiri așezate în rama prieteniei” de Timotei Aioanei (pag.14), „Graba și naufragiul inimii” de Alexandru Cazacu (pag.18), „Prietenia dintre Virgil Cioflec și Nicolae Grigorescu” de Luminița Cornea (pag.19), „Iarăși Conachi…” de Ionel Necula (pag.20), „Istoria memorială în vremuri pandemice” de Emil Păunescu (pag.26), „Doi mari arhitecți – Paul Smărăndescu și Constantin Minescu – și „avatarul” unui monument istoric”, material semnat de Laura Nicolau și Vasile Grigorescu (pag.28-29) sau articolul „Pe valuri de praf, o „corabie de sunete”semnat de Gabriel Dragnea, text cu referire la versurile unui poet uitat pe nedrept, Vasile Nicolescu. 

Și, pentru că ne-a părăsit unul dintre colaboratorii noștri importanți, revista Sud nu putea să nu rezerve o pagină pentru a-i aduce un omagiu scriitorului și editorului Ion C. Ștefan (pag.21). Poezia este și ea prezentă, revista publicând versuri ale unor poeți experimentați precum Teodor Dume și Liliana Liciu, dar și creatori tineri, numind-o aici pe poeta Mioara Streza. 

Articolele pot fi citite și online la adresa http://www.revistasud.ro/istoric.html.

Aflându-ne cu toții pe drumul revenirii, al încercării regăsirii vechilor noastre obiceiuri, nu ne rămâne decât să sperăm că perioada aceasta post Covid aflată la debut, va genera un suflu nou literar, o altfel de îndrăzneală în construcția lirică, dar mai ales o poziționare justă în demersul nostru critic de analiză și etichetare a producțiilor literare. În rest, vorba Sfântului Benedict, „ora et labora!” 

 

Gabriel Dragnea / UZPR 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *