◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Tineri la porțile afirmării Medici – soț și soție, de strajă la sănătatea semenilor

La Spitalul Municipal din Brad lucrează doi tineri medici – soț și soție – implicați prin profesionalism și dăruire meseriei alese.
Aflați mereu de strajă sănătății semenilor ei, zi de zi, dovedesc calități profesionale și dorința de o continuă afirmare în meseria aleasă.
• Dr. Ali Iacob Alin (foto) este medic în cadrul Spitalului Municipal Brad din 2015, specialist în Obstetrică-Ginecologie cu competențe în ecografia Obstetrical și Ginecologică, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Histeroscopie și Colposcopie având experiență adunată atât în țară, cât și în străinătate.
De pe agenda sa de lucru în anul 2020 am notat: nașteri naturale/ cezariene – 188; intervenții chirurgicale – 261; intervenții laparoscopice – 24.
Este un tânăr care practică o tehnică modernă și anume Cezariana Misgav-ladach modificată.
La clasica operație de Cezariană Misgav ladach se aduce o îmbunătățire a tehnicii și anume Misgav ladach modificată care constă în folosirea minimă a obiectelor tăietoare (foarfece, bisturiu, disecție prin lacerație (de regulă efectuată digital) cu avantajul că inciziile se petrec pe linia forțelor de minimă rezistență. Printre avantajele majore se numără evitarea secționării mușchilor și durata extrem de mică până la extragerea copilului (1-3 minute) și cantitatea minimă de sânge pierdut. Pe lângă rapiditate și cheltuieli minime de material, oferă o evoluție post-operatorie mult accelerată, cu posibilitatea mobilizării după 12 ore și cu nevoie de terapie antialgică mult redusă.
De notat este și o altă intervenție folosită, și anume Crisp modificată (Cystocel repair using interlocking suture of prolen). Este vorba despre tehnica de reparare a cystocelului fără meșă, dar cu rata de recidivă foarte scăzută comparabilă cu meșă și complicații mult mai rare.
• Dr. Ali Ramona Elena (foto) este medic specialist Medicină de Familie și absolventă a Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar.
Activează la Spitalul Municipal Brad ca medic în cadrul Biroului de Management al Calității Serviciilor de Sănătate.
Vorbind de conceptul Managementului Calității totale, nu a fost încă pe deplin dezvoltat în sfera serviciilor medicale. Prin „calitate totală” se înțelege astăzi atât calitatea serviciilor, cât și calitatea sistemului.
Managementul calității totale extinde conceptul managementului calității înglobând atât participarea, cât și motivarea tuturor membrilor organizației. Este un model organizațional care implică participare generală în vederea planificării și implementării unui proces de îmbunătățire continuă a calității ce depășește așteptările clienților.
La ambii medici le-am adresat o întrebare firească: Ce înseamnă pentru dvs. a fi un medic profesionist, apreciat?
– Să fii un medic apreciat, credem noi, înseamnă în primul rând să fii om, cu tot ce presupune: stări bune, stări rele, emoții, frici, anxietăți, energie, oboseală. Să ai compasiune pentru cei pe care îi salvezi. Apoi, înseamnă că scopul tău sunt oamenii din jur (pacienții) și faci tot ce știi pentru ca ei să fie bine. Iar asta e credința ta. Îți asculți pacienții, le ești aproape, le câștigi încrederea, le răspunzi cu răbdare la întrebări, le alini suferințele. (Dr. Ali Iacob Alin)
– Să fii un medic apreciat însemnă să fii om și să ai compasiune față de cel pe care-l tratezi, îl vindeci, îl faci să rămână în viață. Credem că medicina înseamnă știință și conștiință, însemnă să ai abilitatea de a combina cele două elemente pentru a învinge moartea. Să depui toată pregătirea ta, cu uneltele potrivite, pentru a trata și vindeca suferința omului de lângă tine.
Ca un rezumat la tot ce înseamnă să fii medic apreciat este: omenie, curiozitate, responsabilitate, empatie, umilitate, conștiință și comunicare, sunt primele calități de care ai nevoie ca să fii un medic bun. Orice medic știe că dincolo de tratamente și aparaturi medicale, există preocupare și interes pentru ființa umană. Și Hipocrate știa asta când a zis că „acolo unde este iubită arta medicinei, există și o dragoste pentru umanitate”. (Dr. Ali Ramona Elena)

 Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *