◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Expoziție dedicată operei unui băcăuan care a surprins istoria clipei în imagini fotografice

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor organizată, sâmbătă, 11 iunie, de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a debutat cu vernisajul expoziției „Concediile de altădată”, în care sunt expuse fotografii din arhiva de câteva mii de imagini pe hârtie donate muzeului de maestrul fotograf și fotoreporter băcăuan Vasile Cepar (1921-2003).

La eveniment au participat actuali și foști ziariști de la publicațiile la care a colaborat Vasile Cepar, ziarele „Steagul Roșu” și „Deșteptarea”, dar și de la alte publicații și posturi de radio sau tv, precum și oameni care l-au cunoscut pe autorul fotografiilor sau chiar au colaborat cu el. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Expoziția a fost prezentată de Mariana Popa, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” și de managerul proiectului care a organizat-o, Irina Băcăuanu.

Despre pasionatul fotograf și fotoreporter au vorbit Cornel Cepariu, președintele Filialei Bacău a UZPR, ziaristul Mihai Buznea, cunoscutul colecționar cartofilist și publicist Mihai Ceucă, prof. univ. dr. ing. Dumitru Bontaș, preotul și ziaristul Constantin Gherasim, secretarul de redacție al revistei Ateneu, Ștefan Radu, și conf. univ. dr. și ziaristul Ioan Dănilă.

Au fost evocate personalitatea lui Vasile Cepar și modul exemplar în care a colaborat cu publicațiile băcăuane, pasiunea sa pentru a surprinde în imagini fotografice realitatea socială, politică și economică. Din impresionanta donație făcută de Vasile Cepar Complexului Muzeal din Bacău organizatorii expoziției vernisată sâmbătă au ales aproape 50 de imagini în care este ilustrat modul în care își petreceau concediile băcăuanii și românii în anii ’70-’80 ai secolului trecut.

„În colecția de fotografii donată muzeului nostru – a spus Mariana Popa – avem reprezentate o întreagă varietate de domenii de activitate din viața băcăuanilor, dar noi, pentru această expoziție ne-am oprit la unul singur, al vacanțelor petrecute acum circa 50 de ani, pentru că sigur va stârni interesul oricărui vizitator și chiar va stârni nostalgii multora dintre ei. Vrem să demonstrăm, cu această expoziție, că păstrarea unor exponate, a unor colecții la noi este una dintre soluțiile cele mai bune pentru a le pune în valoare perpetuu. Noi chiar am început să digitalizăm imaginile realizate de Vasile Cepar, să asigurăm un suport sigur pentru viitor unor astfel de materiale”.

Vorbitorii au făcut, cu acest prilej, propuneri pentru păstrarea și a altor colecții pe care le dețin cei care le-au creat, în condițiile oferite de Complexul Muzeal din Bacău, dar a fost propusă și aducerea în atenția publicului și a altor nume de fotografi și fotoreporteri băcăuani care s-au remarcat de-a lungul timpului prin creațiile lor.

Cornel Cepariu: „O astfel de expoziție este o noutate absolută pentru muzeul din Bacău. Fotografia, în special fotografia de presă, a oferit cititorilor de ziare un alt fel de a percepe realitatea. Iar Vasile Cepar s-a dovedit în acest domeniu un veritabil fotoreporter, unul care a simțit esența evenimentelor prin care a trecut și subiectele care se pretau a fi făcute publice și prin imagini, deși a fost doar un colaborator al unor publicații, nu și angajatul lor. Presa, se spune, este de fapt «o istorie a clipei», iar Vasile Cepar a surprins remarcabil astfel de clipe din viața prin care am trecut cu toții”.

 

Petru Done

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *