◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Dezvăluiri din presa băimăreană

PRESIUNI ALE AUTORITĂȚILOR LOCALE
Primarul Cherecheș, informat despre articolele ce urmau a fi publicate de un ziar local
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a obținut textul unui editorial cu o zi înainte ca acesta să fie publicat în cotidianul local ”Graiul Maramureșului”. Textul fusese transmis de autor (Alec Portase) în rețeaua internă a redacției pe data de 23 februarie 2015, urmând a fi publicat în ediția din 24 februarie. La numai 4 ore după transmiterea textului, autorul a fost sunat de primarul Cherecheș, care i-a reproșat conținutul acestuia. Editorialul avea ca subiect un documentar difuzat de canalul britanic Channel4 (Romanians are coming) în care erau prezentate imagini cu un cartier de romi împrejmuit cu ziduri de primăria condusă de Cherecheș. Autorul critica politica municipalității de ghetoizare a respectivei comunități.
”Graiul Maramureșului” a publicat editorialul respectiv așa cum era programat, pe 24 februarie.
În aceeași zi, publicația a primit din partea primăriei o somație să desființeze până pe 2 martie chioșcurile de difuzare a presei pe care le deținea în oraș. Potrivit declarațiilor făcute echipei FreeEx de Alec Portase, Primăria Baia Mare a stopat comenzile de publicitate la ”Graiul Maramureșului” drept represalii după apariţia editorialului. Primăria Baia Mare a susținut într-un răspuns transmis echipei FreeEx că somația de evacuare a spațiilor ocupate de chioșcuri a fost emisă deoarece contractele de închiriere a spațiilor respective expiraseră, primăria urmând a demara o nouă licitație pentru ocuparea respectivelor spații.” (După muhaz.org/activewatch)
EPILOG. La scurt timp după acest incident, jurnalistul Alec Portase nu a mai avut loc de muncă în redacția cotidianului ”Graiul Maramureșului”. Ultima lui funcție a fost de redactor șef adjunct. Și-a pierdut locul de muncă după 42 de ani lucrați în presa maramureșeană. Mai avea doar șase luni până la împlinirea vârstei de 65 de ani, limita de vârstă pentru pensionare. Colegii lui din redacție au ales banii primarului Cătălin Cherecheș, cel aflat acum în judecata Tribunalului Cluj pentru luare de mită. Jurnalistul Alec Portase este deținătorul a două premii naționale foarte importante obținute pentru creație jurnalistică: Premiul pentru reportaj al Clubului Român de Presă (2003) și Premiul UNESCO pentru cartea de reportaje ”Codice pentru mileniul următor” (2006). Așa s-a scris o filă neagră, rușinoasă în istoria adevărată (încă nescrisă) a presei din județul Maramureș…
Pentru sublinierea adevărului, lecturați și articolul ”Presa locală, cumpărată pe bani publici” (din recorder.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *