◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Foști guvernatori ai Băncii Angliei, „dosiți” din cauza legăturii cu sclavia

Banca Angliei este acuzată că s-a alăturat unui așa-numit „incendiu pornit de la vanități”, după ce a eliminat portretele guvernatorilor legați de comerțul cu sclavi; și asta chiar dacă guvernul permitea instituției să păstreze aceste portrete, cu condiția să explice totul. Practic, opt picturi în ulei și două busturi au fost recent transferate într-o zonă privată, în urma revizuirii legăturilor foștilor lideri ai Băncii cu sclavia. Un purtător de cuvânt al Departamentului Culturii a declarat clar că se opune deciziei, spunând: „Guvernul nu susține îndepărtarea obiectelor istorice”.

Robert Poll, fondatorul campaniei „Salvați statuile noastre”, a declarat, pentru „Telegraph”, că Banca nu ar trebui să fie parte din voga actual și din reducerea istoriei la lentila unică a sclaviei. 

Cele șapte figuri îi includ pe comerciantul colonial Sir Gilbert Heathcote și pe negustorii de sclavi Sir Robert Clayton și Robert Bristow.

Sir James Bateman a acționat pentru Royal African Company – cea mai importantă întreprindere comercială de sclavi a vremii – în timp ce William Manning și John Pearse dețineau investiții în plantații. O altă figură înlăturată este William Dawsonne, director al băncii din 1698 până în 1719.

Un purtător de cuvânt al Băncii Angliei a spus: „În iunie 2020, Banca a anunțat o revizuire a colecției sale de imagini ale foștilor guvernatori și directori, pentru a se asigura că niciunul cu implicare cunoscută a traficului de sclavi nu rămâne expus undeva în bancă”. Anul trecut, portretele altor 11 personalități de rang înalt au fost eliminate de către instituție, cerându-și scuze pentru „rolul lor de neiertat într-o parte inacceptabilă a istoriei englezești”. Interesant – Banca a menționat că nu a fost niciodată implicată direct în tranzacționarea sau deținerea de sclavi.

Dar foștii șefi dețineau mii de sclavi, de la Daniel Giles, în 1795, până la Benjamin Buck Greene, în 1873, care era manager de plantație în St Kitts sau la Bonamy Dobree, în 1859, ultimul dintre guvernatori care a deținut sclavi.

Pe de altă parte, presa insular anunță că, totuși, o statuie a inventatorului James Watt, din Birmingham, va fi reinstalată, cu o placă în care care să se explice „latura sa întunecată” și legăturile cu sclavia. Watt este, totuși, pentru eternitate, pionierul motoarelor cu aburi, o figură-cheie în Revoluția Industrială. (R.I.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *