◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie.

Sfântul Ioan Botezătorul vine la existenta ca răspuns al lui Dumnezeu la rugăciunile părinților lui, Zaharia si Elisabeta. In Evanghelia după Luca ni se descoperă ca „erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihana in toate poruncile si rânduielile Domnului. Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpa si amandoi erau înaintați in zilele lor” (Luca 1, 6-7).

Nașterea sa a fost vestita de îngerul Gavriil (Luca 1, 13-17). Pentru ca Zaharia nu da crezare celor vestite de înger, a rămas mut pana la punerea numelui fiului sau. Potrivit tradiției, pruncul trebuia sa ia numele tatălui, însă Elisabeta ii anunța ca numele copilului va fi Ioan. Pentru ca nici rudele acestora nu purtau acest nume, i s-a cerut părerea lui Zaharia. Aceasta a scris pe o tăbliță: „Ioan este numele lui” (Luca 1, 63).

Ioan Botezătorul se naște cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus, in cetate Orini. Mântuitorul a spus, așa cum se arata in Evanghelia după Matei, capitolul 11, versetul 11 ca „dintre cei născuți din femei nu este unul mai mare decât Ioan Botezătorul”.

Când Irod decide sa-i ucida pe toti pruncii din Betleem si din imprejurimi, in speranta de a-l ucide si pe Mesia, Elisabeta s-a ascuns cu pruncul intr-o pestera, dincolo de Iordan. Pentru ca nu a fost gasit, l-au omorat pe tatal sau in locul pruncului. Ioan, scapand de urgie, crestea si se intarea cu duhul, ramanand in pustie pana la ceasul aratarii sale in Israel (Luca 1, 80). In pustie s-a imbracat in haine din par de camilamanca miere de albine si lacuste si era incins cu o curea de piele.

Camila era simbolul curatiei (era un animal rumegator) si al necuratiei (avea copita despicata). Ca animal curat era chipul poporului ales, iar ca animal necurat simboliza popoarele pagane. Prin purtarea acestei haine, Ioan ii chema atat pe evrei, cat si pe pagani la Hristos. Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica omorarea patimilor. Iar cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *