default-logo

A murit Ion Ghițulescu, una dintre gloriile radioului românesc

Ion Ghițulescu, una dintre legendele jurnalismului radio românesc, s-a stins la vârsta de 91 de ani. El a fost inventatorul emisiunii radiofonice „Fotbal, minut cu minut”. Ion Ghițulescu a devenit jurnalist pentru că tatăl său a fost închis în detenție de către liderii comuniști, iar din această cauză nu a mai putut intra la Facultatea de Chimie.

Ion Ghițulescu, cel mai mare comentator radio

„S-a stins din viață o legendă a radioteleviziunii din România. Avea un timbru fermecător, unic. Era inegalabil. Ion Ghițulescu, pe lângă faptul că era un comentator sportiv desăvârșit, era și un realizator pe măsură. A realizat mulți ani o emisiunea matinală care era urmărită de milioane de români. O personalitate de primă talie, școlit, inteligent, cu o voce catifelată de senzație.

A fost și rămâne cel mai mare comentator și realizator radio, cu o voce care rămâne în inima tuturor. Este un monstru sacru al presei și al radioului public. Acum, când aripa morții l-a săgetat la 91 de ani, eu pot doar să afirm că am debutat cu dânsul, a fost un maestru pe care l-am respectat și fără pic de invidie i-am recunoscut meritele. Un monstru sacru al presei”, a spus comentatorul sportiv de radio Ilie Dobre.

Cine a fost Ion Ghițulescu

S-a născut pe data de 27 august 1930, în București. A absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” în anul 1949 .

Ion Ghițulescu era pasionat de rugby și baschet. La rugby a ajuns în lotul național de juniori. Ghițulescu a renunțat la sporturile în cauză întrucât a suferit o fractură la picior și o alta la umăr.

Jurnalistul sportiv a urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, de unde a absolvit în anul 1954.

În anul 1951, a lucrat ca reporter la secția de sport a Radiodifuziunii Române, urmând ca patru ani mai târziu să comenteze primul meci din carieră, CCA Steaua – Energia Petroșani, scor 1-1.

În perioada 1960-1989, Ion Ghițulescu a fost șef al Secției Sport și Informații a radioului public.

Între anii 1965 și 1989, Ion Ghițulescu a ocupat funcția de vicepreședinte al Asociației Presei Sportive din România.

Bazele emisiunii „Fotbal Minut cu Minut” le-a pus în anul 1965, la propunerea lui George Ionescu, șeful Radio-televiziunii. Inițial, emisiunea purta numele „Cu microfonul printre sportivi” și transmitea în direct mai multe sporturi, nu doar fotbal. „Fotbal minut cu minut” era numele emisiunii de miercuri, când se transmiteau meciuri din Cupa României, pe durata a 120 de minute.

Ultima transmisie sportivă în direct a avut loc în anul 2002 și a vizat meciul Gloria Bistrița – FCM Brașov, potrivit stiripesurse.ro.

Ion Ghițulescu a fost distins, în anul 2003, cu „Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, ca stimă pentru întreaga sa carieră, de către președintele Ion Iliescu.
 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.