◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cartea lunii – Români de roman în JAPONIA

         O interesantă inițiativă culturală întreprinsă în cadrul M.A.E. este Cartea lunii. Pentru luna iulie a. c. această poziție de onoare îi revine lucrării Români de roman în Japonia, apărută recent la Editura Coresi. Autorul ei, domnul  Radu Șerban a fost ambasadorul României la Tokyo în perioada 2012-2016. Experiența dobândită în timpul exercitării acestei funcții a stat la baza mai multor lucrări, (inclusiv cărți de poezie haiku în română și engleză),dintre care cea mai cunoscută este  Stația Tokyo. Jurnal de ambasador (Editura Cartea Românească, 2018).

    Români de roman în Japonia prezintă un număr de personalități importante din domeniile politic, diplomatic, artistic și  publicistic, care în decurs de aproape un secol și jumătate au adus contribuții importanta în relațiile dintre cele două țări. Deși total diferite aceste personalități, așa cum le prezintă autorul în prefață au unele elemente în comun. “I-aș numi ronini pentru curajul lor și pentru asocierea cu temeritatea niponă.. Așa cum roninii au fost despărțiți de stăpânii lor în mod fortuit, la fel acești români s-au despărțit de țara lor, iar pe lângă cutezanța de români poartă în ei simbolul unei armonii trainice. România – Nippon, prescurtat RO-NI.”

     Mulți din eroii cărții au avut și o activitate publicistică valoroasă în epocă, dar din păcate puțin cunoscută în zilele noastre. Așa, bunăoară, Basile Assan este primul roman care, după explorarea Polului Nord a făcut înconjurul lumii, făcând un popas semnificativ și în Japonia, prezentând experiența sa inedita într-o conferință ținută în 1998 în prezența regelui Carol I , publicată în același an în Buletinul Societății Geografice Române. La început de secol XIX, 1901-1902, Otilia de Cozmuță a întreprins o călătorie în Japonia. În anii 1904-190s publică mai multe articole în revista Transilvania din spațiul austro-ungar, printre care ”Yokohama-Tokyo” și ”Despre arta japonezilor”. Ajunsă la Paris, Otilia Cozmuță, l-a cunoscut pe Brâncuși, căruia i-a făcut cunoștință cu Rodin. Primul nostru ambasador în Japonia, Nicolae Xenopol, mort la datorie în 1917, este fondatorul revistei internaționale ”Le Mouvement Economic”, care a apărut fără întrerupere 12 ani și se adresa României, Turciei și țărilor balcanice. Ca ambasador el a acordat mai multe interviuri ziarelor japoneza, prin care a făcut cunoscută politica și civilizația românească.

      Dar lucrarea cea mai impresionantă rămasă de la un ”ronin” român este în opinia autorului, ”Ocolul pământului în șapte luni și o zi@ de generalul Constantin Găvănescul. Lucrarea a fost concepută în șapte volume mari, din care volumele 4 ăi 5 se referă exclusive la Japonia. Autorul nu a reușit să publice decât primele cinci volume, care au avut un larg ecou în epocă. Volumele 6 ți 7 le-a publicat recent, prin eforturi proprii, colonelul (r.) Eugen Pelin, pe când era redactor la Emisiunea ”Ora Armatei”.

     Lansarea cărții lunii iunie v-a avea loc la M.A.E, Sala Gafencu, în prezența ambasadorului 

Japoniei la București, Excelența Sa Miroshi Ueda și a președintelui Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop.

                                                      Vasile Moldovan / UZPR

     

 

Un comentariu pentru “Cartea lunii – Români de roman în JAPONIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *