◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

La noi, s-ar putea ca banii de la UE să ajungă ,,în buzunarele greșite”?

Un mare politician român este tare îngrijorat de modul cum  ar putea fi gestionați banii (,,…să nu ajungă în buzunarele greșite…”), aproximativ 7 miliarde de euro, în țara vecină, Ungaria. Deocamdată, pe la noi nimeni nu prea vorbește de posibilele ,,buzunare greșite” în care ar putea ajunge ,,cu mare artă financiară” miliardele de euro de la Uniunea Europeană. Dă, Doamne, în acest context premergător alocării fondurilor europene să nu se confirme zicala: ,,Milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima”! ,,Concurenții politici de temut”, câștigători și în alegerile parțiale, sunt înlăturați cu eleganță sau în forță, pentru ca să nu vadă dumnealor, să nu constate sau să dejoace anumite ,,planuri economice profitabile” pentru ,,camarila” Puterii. 

Cineva anunța mai zilele trecute că ,,stăpânirea” partidului său, nu România, are de toate:,,…resursă umană de calitate, resurse financiare și viziune…”. Formularea corectă ar fi fost: ,,România are resurse umane de calitate, resurse financiare și viziune…”. În ,,viziunea” acestui politician,  înclin să cred că ,,resursele umane de calitate” se referă la firmele pregătite să ia cu asalt licitațiile de lucrări, iar documentațiile să fie întocmite după anumite ,,formule secrete câștigătoare”. ,,Resursele financiare” cred că sunt miliardele de euro, care urmează să fie primite de la UE, că doar nu poate avea un partid resurse financiare de miliarde de euro pentru a face investiții masive în România. ,,Viziunea”, cred că se referă la actorii Majoritari, care încă de pe acum elaborează ,,strategii eficiente și…legale”, pentru ca banii să nu intre ,,în buzunare greșite”. Nu degeaba a început să curgă șampania în paharele de cristal în urmă cu vreo câteva luni, iar celebrele trabucuri să întregească ,,bucuriile financiare”, care vor veni în curând în țărișoara noastră.

Cine oare va putea superviza modul în care vor fi gestionați banii, care vor veni de la UE ?  Greu de spus și dificil de controlat mecanismul ingineriilor financiare, ancorat în ,,portițele” legislației actuale, care a început, se pare, să funcționeze ca o mașinărie extrem de performantă. Interfața este spoită cu tot felul de sloganuri inspirate din viitoare alocări financiare europene. Poporul trebuie să știe că viitoarele investiții, care se vor derula ,,în următorii 8 ani”, parcă le vor face din buzunarele lor… puternicii ,,politruci” cocoțați pe muntele Puterii. Forțele politice exilate de pe tărâmul actului decizional, poate vor găsi calea de mijloc prin intermediul căreia se va stabili corectitudinea gestionării cu maximă decență a fondurilor bănești europene.

Interesant este faptul că și în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe lângă faptul că unii parlamentari n-au avut parte de o participare activă ,,cu idei inovatoare”, nu au fost solicitați nici cercetătorii din domeniul economiei, specializați în dezvoltarea durabilă. Oare, care sunt ,,secretele facile” cuprinse în PNRR ? De ce a fost nevoie de atâta egoism în confecționarea capitolelor cuprinse în PNRR ? Nimeni nu știe, nimeni nu a făcut o analiză pertinentă menită să verifice perspectivele reale a PNRR? În schimb, celebrul nostru politician român a supervizat cu mare atenție PNRR din țara vecină și a găsit ,,greșeli” …iar dumnealui în calitate de ,,cavaler politic” european a sugerat să fie corectat PNRR pentru ca banii europeni ,,să nu ajungă în buzunare greșite…”. La noi, s-ar putea ca banii de la UE să ajungă ,,în buzunarele greșite”? La noi, cine a verificat PNRR pentru a putea desluși perspectivele, eventual ,,ticluite”, ale unor buzunare largi însetate de licoarea odihnitoare și sigură a euroilor europeni ?

Dumitru Țimerman / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *