◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Libertatea presei din România, cu un pas înaintea Senegalului, în Indicele 2021 al organizației Reporteri fără Frontiere

Pe harta libertății presei mondiale, întocmită de organizația Reporters Sans Frontières (RSF), România se situează la poziția 48, cu un pas înaintea Senegalului. RSF relevă, în raportul său privind indicele mondial 2021 pentru libertatea presei, că jurnalismul, principalul „vaccin împotriva dezinformării”, este blocat complet sau parțial în aproape trei sferturi dintre cele 180 de țări monitorizate.

Indicele din acest an, care evaluează anual situația libertății presei în 180 de țări și teritorii, arată că jurnalismul este total blocat sau serios împiedicat în 73 de țări și constrâns în alte 59 de țări, ceea ce reprezintă, împreună, 73% din țările inventariate. 

Aceste țări sunt clasificate ca având mass-media „foarte rele”, „rele” sau „problematice” pentru libertatea presei și sunt identificate în consecință cu negru, roșu sau portocaliu pe harta libertății presei mondiale.

În raport se menționează: 

„Datele indexului reflectă o deteriorare dramatică a accesului oamenilor la informații și o creștere a obstacolelor în calea acoperirii știrilor. Pandemia de coronavirus a fost utilizată ca motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la sursele de informații și la raportarea pe teren. […] Datele arată că jurnaliștilor le este tot mai greu să investigheze și să relateze despre teme sensibile, în special în Asia, Orientul Mijlociu și Europa”.

Presa nordică la vârf

Indicele 2021 demonstrează succesul națiunilor nordice, în sensul susținerii libertății presei. Norvegia este pe primul loc în index, pentru al cincilea an consecutiv, chiar dacă mass-media din această țară s-a plâns de lipsa accesului la informațiile despre pandemie, deținute de stat. Finlanda și-a menținut poziția pe locul al doilea, urmată de Suedia si Danemarca. 

Harta libertății presei mondiale nu a avut atât de puține țări colorate în alb – indicând o situație a țării care este cel puțin bună, dacă nu optimă – din 2013, când a fost adoptată metoda actuală de evaluare. Anul acesta, doar 12 dintre cele 180 de țări ale Indexului (7%) pot pretinde că oferă un mediu favorabil jurnalismului, spre deosebire de 13 țări (8%), anul trecut. 

Țara care a căzut mai jos în top este Germania (în scădere cu 2, la poziția 13). Zeci de jurnaliști au fost atacați de susținătorii credincioșilor extremiști și ai teoriei conspirației, în timpul protestelor împotriva restricțiilor pandemice. Cu toate acestea, situația libertății presei în Germania este clasificată ca „destul de bună”, așa cum este cazul și cu Statele Unite (în scădere cu 1, la poziția 44)

România bate Senegalul

România se clasează, neschimbat față de indexul anterior, pe locul 48, anul trecut presa românească fiind cu un pas înaintea Senegalului. Întregul tabel poate fi accesat aici. https://rsf.org/en/ranking_table

Publicația de specialitate Mediastandard.ro relatează că „potrivit RSF, încrederea publicului în mass-media și accesul acestuia la informații de interes au fost subminate din cauza lipsei de transparență a Guvernului, dar și a comunicării defectuoase dintre oficialii guvernamentali și mass-media. Un alt factor a fost decizia CNA de a nu mai publica date despre proprietarii instituțiilor media, sub pretextul că acestea sunt informații cu caracter personal. https://mediastandard.ro/viziunea-guvernului-roman-despre-jurnalism-incurajeaza-cenzura-si-autocenzura/

 „Oficialii guvernamentali și ai sectorului de stat au întârziat sau au blocat informațiile despre achizițiile medicale și alte cheltuieli care ar trebui să abordeze efectele pandemiei”, se mai arată în analiză. 

Întregul raport al Reporters Sans Frontières (Reporters Without Borders) poate fi consultat aici. https://rsf.org/en/2021-world-press-freedom-index-journalism-vaccine-against-disinformation-blocked-more-130-countries

01/07/2021 Dani Rockhoff / UZPR





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *