◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

517  ani de la „MOARTEA PUTERNICULUI ÎMPĂRAT SENIN AL ROMÂNIMII”

Astfel îl numește Nicolae Iorga pe cel mai ilustru Domn al Moldovei și al tuturor românilor din toate vremurile. Tot marele savant scrie: „În ziua de 2 iulie 1504 Ştefan-vodă cel Mare se stingea de o moarte blândă la Suceava, în desăvârşita pace măreaţă ce se boltea asupra întregei ţări pe stâlpii puternici ai biruinţelor sale”.

Acea „moarte blândă” probabil fiind mulțumirea lui Dumnezeu pentru truda sa pe pământ. Știm cu toții că Ștefan cel Mare a avut o viață și o domnie agitată, neliniștită, el s-a consacrat consolidării statului feudal Moldav. Prin iscusința sa în calitate de comandant de oști, el a  apărat nu numai integritatea Țării, dar și creștinismul european. El a apărat porțile Europei de invazia cotropitorilor lumii, de cele mai multe ori fără vre-un sprijin din afară, știind să ridice poporul pentru ași apăra glia și biserica.

Voievodul Ștefan, peste 500 de ani de la trecerea sa la Domnul, este ridicat de Biserică în rangul Sfinților pentru dragostea sa față de omul simplu al țării. Doar față de trădători și lași „era degrabă vărsătoriu de sânge”, cum ne lasă scris în cronicile sale Grigore Ureche.

Meritele sale pe câmpurile de luptă el datorează lui Dumnezeu. Astfel, după fiecare succes în bătălii și războaie, Ștefan al Moldovei îi mulțumește Celui de Sus cu câte un lăcaș de închinăciune, multe dintre ele dăinuind până în zilele noastre. Acestea, chiar dacă refăcute uneori peste vreme, rămân o dovadă a trăiniciei în credință a Domnitorului și poporului său, precum zidurile mănăstirilor și cetăților seculare.

2 iulie 2021. La poarta casei gospodarului Ilie Bezușco din Oprișeni s-au adunat consăteni pentru a participa la slujba de pomenire a Sfântului și Marelui Voievod Ștefan. Aici, la marginea drumului pe care a trecut oastea în frunte cu marele său Comandant spre Codrii Cosminului în 27 octombrie 1497, acest gospodar împreună cu familia sa a construit un paraclis și a instalat monumentul lui Ștefan, pentru a rămânea și generațiilor viitoare pentru pomenire și cunoaștere a  adevăratei noastre istorii. Și drept dovadă a  acestui fapt sunt copilașii de la școala locală mereu prezenți aici cu relatări și versuri despre Ștefan cel Mare și Sfânt.

Preoții și de această dată s-au rugat pentru odihna sufletului Marelui Ștefan și tot neamul său, dar și pentru sănătatea familiei lui Ilie Bezușco, care a înălțat și îngrijește de monument. Slujba de pomenire a fost ținută de părintele paroh Vasile Pauliuc,  împreună cu părintele paroh Nazarie Adrian de la parohia Șvarău și părintele Alin Aroșoaie de la parohia Concești, județul Botoșani, care au venit împreună cu  prof. dr. Vasile Adăscăliței, președintele Asociației ”Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” și domnul Sandu Rodincă, membru al acestei Asociații. Nu a lipsit nici Valentin Barbazan, de la Glasul Nordului TV.  Dându-ne încă o lecție de fidelitate prieteniei noastre prin prezența și la această activitate de suflet, prof. dr. Vasile Adăscăliței a vorbit cu întreaga-i dragoste despre viața și importanța istorică a domniei lui Ștefan cel Mare, pe care poporul îl considera sfânt încă în timpul vieții sale. 

La rândul său Ilie Bezușco i-a îndemnat mai ales pe copii să vină aici și să se închine lui Ștefan Voievod, să învețe istoria adevărată a poporului nostru și s-o transmită mai departe.

Aceasta a fost și vrerea Domnitorului. Și aici să ne amintim de opera literară „Apus de soare” a lui Delavrancea, în care Ștefan cel Mare spune legendara expresie: „Moldova nu este a mea și nici a voastră, ci a urmașilor urmașilor noștri în veacul veacului!”.

S-a scurs peste jumătate de mileniu de la „moartea sa blândă”. Poate Nicolae Iorga, prin această expresie căuta să ne spună că vitejia și iscusința Domnitorului, chiar de pe patul de boală, a știut s-o oblige să fie măcar blândă dacă nu inevitabilă? Ștefan cel Mare și Sfânt din evul mediu, rămâne un exemplu de conducător până în zilele noastre, în care totul e altfel. Ceea ce s-a păstrat e că doar domnii noștri sunt puși peste noi tot de Dumnezeu. Și ne întrebăm: de ce greșește Dumnezeu atât de mult la numirea domnitorilor și marilor dregători în zilele noastre? Nu greșește El! Ștefan a fost acela care a înțeles corect mesajul lui Dumnezeu pentru trimiterea lui în fruntea țării sale!  Și de aceea a ajuns în rândurile Sfinților.

Astăzi Moldova e împărțită geografic pe trei hărți, însă are doar un singur suflet care o unește. Și acest suflet este acolo, în Cer, cu numele Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Nicolae Șapcă

Foto Vali Barbazan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *