◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

SIP condamnă asasinarea jurnaliștilor din Haiti și Mexic

             Societatea Interamericană de Presă – SIP a condamnat asasinarea jurnalistului Diego Charles, crimă petrecută în timpul unor schimburi de focuri care au avut loc în Port-au-Prince, capitala statului Haiti. De asemenea, SIP a solicitat investigarea cazului, pentru a se afla care au fost adevăratele motive ale asasinatului. Diego Charles și alte 14 persoane au fost ucise în timpul unui atac care  a avut loc într-un cartier al capitalei haitiene. Potrivit poliției, împușcăturile împotriva civililor ar fi fost o represiune efectuată de aliații  polițistului sindicalist Guerby Geffrard care a fost ucis cu o zi înainte în același cartier.  Jurnalistul Diego Charles, în vârstă de 33 de ani, a lucrat pentru Radio Vision 2000 și pentru ziarul digital Gazette Haïti. Activistul politic Antoinette Duclair a fost, de asemenea, ucis și el în timpul acelui atac.

   Președintele SIP, Jorge Canahuati a prezentat condoleanțe colegilor și familiei jurnalistului. „Urmărim cu mare îngrijorare climatul de ostilitate și violență din Haiti, precum și expunerea și nivelul de risc la care sunt supuși zilnic jurnaliștii în timpul activității lor”. Președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și a  informației, Carlos Jornet, a spus că în această țară (Haiti n.r.)  este o urgență ca guvernul, mass-media și asociațiile jurnaliștilor „să poată  avea un dialog, să se așeze la masa de lucru, cu scopul de găsi cea mai bună cale pentru gestionarea unui sistem de protecție și a unui  protocol de securitate pentru lucrătorii din presă „.De asemenea, reprezentanții SIP s-au referit și la asasinarea jurnalistului independent Saúl Tijerina Rentería din Mexic, în Ciudad Acuña, statul Coahuila. Jurnalistul, în vârstă de 25 de ani, era colaborator la „Noticias en la Web”, „La Voz” și  la  „Police Acuña”. Corpul său neînsuflețit a fost găsit cu multiple răni făcute cu o armă albă.

                                                           

  Sursa:  SIP                                                 

      Elena Chiriță

   Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *