◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Dezbatere incitantă în Bacău asupra problemelor educației și comunicării

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Marius Mircu” din Bacău, a organizat, marți, 15 iunie, dezbaterea „Educație și comunicare sub vremuri virtuale”, la care invitați au fost doi dintre intelectualii de marcă și profesioniști ai cuvântului, Mircea Platon și Arthur Suciu. Întâlnirea, prima organizată de jurnaliștii băcăuani după măsurile de relaxare din perioada pandemiei, a avut loc la Universitatea „George Bacovia”, în parteneriat cu Fundația „Bacovia” din Bacău.
Prezentarea celor doi invitați a fost făcută de Constantin Gherasim, care a vorbit pe scurt despre Arthur Suciu, doctor în Științele Comunicării, cu o lucrare despre raportul dintre discursul literar și cel politic – „Discursul autonom. Strategii de comunicare”, profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, colaborator la unele dintre cele mai prestigioase publicații din România, mulți ani și copywriter. La fel și în cazul celuilalt invitat, Mircea Platon, redactor-șef la revista Convorbiri literare (Iași). Doctor în Istorie (2012) la The Ohio State University at Columbus, Ohio (SUA), autor a numeroase eseuri, comentarii politice și recenzii în diverse ziare și reviste culturale din țară, precum și studii în reviste de specialitate de prestigiu, premiat de Academia Română pentru cartea ”Cine ne scrie istoria”.
Acum, cei doi invitați au prezentat trei dintre cărțile lor „Deșcolarizarea României” – Mircea Platon, și „Cel care așteaptă” și „Pierdut între medii” – de Arthur Suciu.
”Deșcolarizarea României” o lucrare deopotrivă inedită și incitantă în domeniul analizei sistemului de învățământ românesc din ultimele trei decenii, vine să prezinte modul în care s-au derulat reformele din sistemul de educație. Spre deosebire de alți intelectuali care au comentat sau criticat situația învățământului autohton într-un mod evaziv sau tendențios, Mircea Platon a scris această lucrare fără ură și părtinire, cu subiect și predicat, oferindu-ne o viziune obiectivă a modului în care cei îndrituiți în cele trei decenii au realizat reforme ale sistemului de învățământ. Fără a arunca piatra ori a face judecăți de valoare, asemeni unui jurnalist, tenace și abil, de investigații și anchetă, eruditul scriitor ieșean lasă cititorul să tragă singur concluziile unei mari tăceri care ar fi fost normal să devină în toți acești ani, inclusiv subiect de dezbatere publică: educația și învățământul românesc.
Celălalt invitat al UZPR profesorul Arthur Suciu a explicat de ce a scris volumele ”Pierdut între medii” și ”Cel care așteaptă”, două cărți de referință pentru spațiul public românesc în care informațiile despre ”publicitate”, ”manipularea identităților”, ”ironie și artă socială” sau ”literatură pentru facebook”, se împletesc cu prezentarea subiectivă a unor realități pe care reputatul comunicator public și profesor le cunoaște foarte bine nu doar ca analist sau PR, ci și ca trăitor de peste două decenii în mijlocul lor.
Dezbaterea care a urmat a fost axată pe ideile cuprinse în aceste lucrări, dar și pe cele lansate în prezentarea cărților. A fost un dialog incitant, chiar aprins pe unele locuri, care a marcat unele dintre cele mai fierbinți probleme ale societății românești din zilele noastre, comparate și cu cele ale perioadelor anterioare. La acest dialog au participat și ziariști de la publicațiile și posturile de radio băcăuane, dar și profesori și învățători din Bacău, care au lansat opinii privind procesul educațional de astăzi și de ieri, cu propuneri pentru organizarea lui în viitorul apropiat. Nu a fost omis nici contextul și modul în care are loc procesul de comunicare în toate mediile, interacțiunea acestora și importanța vitală a cărții scrise, ca ”mediu” prin intermediul căruia tinerii și nu numai ei pot evalua, aprecia și înțelege celelalte medii de comunicare, opinii privind modul în care tehnologia și digitalizarea acționează asupra copiilor, plecându-se de la studiile publicate ale unor neuropsihiatri și psihologi în acești aproape doi ani de pandemie și multe altele. Prezent la eveniment, jurnalistul Cornel Cepariu, președintele filialei Bacău a UZPR, a mulțumit în numele ziariștilor băcăuani, atât gazdelor acestui eveniment pentru generozitate și implicare, cât și celor doi invitați cărora le-a dat asigurări că vor fi așteptați la Bacău și cu alte prilejuri, dat fiind că subiectele dezbătute merită continuate și analizate de toți cei implicați în procesul de educație și învățământ.

(Petru DONE, Constantin GHERASIM)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *