◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

LA ÎNĂLŢAREA UNUI COLONEL…

Consemnări…

Motto:

 

„Nimic în lume nu-i mai sfânt

Şi mai frumos pe-acest pământ 

Decât să mori ca luptător

Înfășurat în Tricolor” 

                                      (P. Cerna, Şoim român) 

 

Legănați de aceste versuri, îngânate de renumita interpretă Veta Biriș sau de Corul „Glasul Bucovinei”, de alte Grupuri muzicale celebre românești, vom aduce, prin scris, câteva Elogii celui plecat, colonel (r) dr. lect. ing. Constantin Avădanei. 

La Ceasul amiezii, orașul patriarhal de sub munte, nu departe de Aripa lui Aurel Vlaicu, Geoagiu, a avut loc, la Biserica Sfântul Nicolae, Ceremonialul Prohodirii unui Mare Om, Patriot, Om de mare simțire românească. 

Născut la 8 aprilie 1953, în Bucovina, sat Cotu Băii, comuna Fântâna Mare, Constantin Avădanei s-a stabilit în Ardeal, la Cugir, prin prisma profesiei de ofițer, inginer militar la Uzina Mecanică Cugir.

După o frumoasă carieră fundamentată pe principii solide de cunoaștere, s-a retras la Geoagiu. 

Vestea trecerii sale în eternitate a zguduit lumea oamenilor care i-au urmărit cariera și devenirea sa.

Bisericuța, cât o Mănăstire de Suflet, a devenit neîncăpătoare pentru Marea de oameni.

I-au fost alături cele două fiice, familia din Geoagiu, familia din Bucovina, rude, prieteni, vecini, camarazi, un grup de oameni de cultură din Arad (fam. prof. univ. dr. Anton Ilica, Maria Aiftincăi, rapsod popular din Vladimirescu, de obârșie din Grămești, Bucovina, Mircea Boran, Paul Krizner), precum și foarte mulți cunoscuți, semn că Ființa umană a Colonelului, acum Trup fără suflet, a iluminat, prin Icoana Sa umană, Modelul unei Stele care a răsărit, greu de ajuns doar pe cale eminesciană! 

Ceremonialul funerar a fost unul de mare emoție spiritual-religioasă (săvârșit de doi Părinți Preoți, părintele Puşcaşu Doru şi Balea Călin), dar și unul de Mare Înălțare sufletească și de un Înalt Civism.

Evlavia duioasă a slujbei s-a îngemănat cu Solemnitatea Gărzii de Onoare şi a Salutului.

La căpătâiul Marelui și respectabilului Plecat au ars Candele de jad şi jar, căci Soarele a luminat frunțile și a brăzdat cu lacrimi îndoliata asistență. Printre cei profund marcați de conducerea pe ultimul drum a camaradului Constantin Avădanei au fost şi oameni de seama şi personalități albaiuliene. 

Răspunsurile liturgice au fost date din Strana Amintirilor de Paul Krizner din Arad, alături de cantorii locali.

O Lecție de Mare Civism cu reverberații liturgice de slavă întru Cel Plecat și murmur de clopot a însemnat Înmormântarea.

A lipsit, poate, Glasul Unui Mare Patriot, Constantin Avădanei, cugireanul strămutat in Geoagiu, care nu uita nicicând să ofere, din Modelul Său, Demnitatea, Respectul față de Instituțiile locale (Biserica, Primărie, Şcoala, Liceu Militar Alba-Iulia, Veterani ș.a).

Pentru Muntele de Om strămutat în Munte de Flori au vorbit, ca un Ultim Bun Rămas, Personalități ale Locurilor din Alba-Iulia şi din Cugir care i-au conturat în frumoase și alese cuvinte personalitatea: col.(rtr) Panduru Nicolae (preşedinte Filiala Alba ANCMRR), Cioica Maria, preşedintele ASTRA, Voicu Aurel (fost primar al oraşului Cugir), dar și domnul Ioan Godja, președinte RTV Unirea Viena, cu participarea personalitaţilor care i-au fost prieteni de suflet si camarazi.

Geoagiu, orașul apelor vindecătoare ca un Mir, a fost Cutremurat și Tulburat Frumos. O Pagină Unică s-a fost scris în Istoria localității, pentru cei de azi și generațiile viitoare! O Lecție!

Dar… cine o va mai preda? 

Ziua Despărțirii colonelului(r) dr. ing. Constantin Avădanei (membru UZPR – filiala Alba) de Patria Pământească și pregătirea pentru Zborul spre Patria Cerească, va rămâne o Tristă dar frumoasă Amintire de Duh.

Unitatea Militară 01794 Deva l-a întâmpinat cu Onoruri Militare la ieșirea din Cetatea Domnului, iar în Cimitir, în murmur de trompetă… Silence… au fost trase salve de foc!

Cerul s-a deschis, lacrimi s-au prelins când sicriul cu trupul neînsuflețit și înfășurat în Tricolor a fost coborât în mormânt. 

Un ultim omagiu și flori să vegheze recea țărană din care colonelul lua câte un pumn ori de câte ori descindea printre românii săi din țară si din diaspora! Să fie ca un boț de humă ca-n poveștile lui Ion Creangă, de la Fălticeni, de unde era descălecător Marele Român – Patriot, devenit acum un Erou Nemuritor. 

Slavă celui dispărut în tăceri, Veșnică Pomenire!

Vrednică de amintire! 

 

 

Arad,10 iulie 2021 

Florica CÂNDEA / UZPR Arad

Foto: Mircea Boran Octavian Mircea – Preşedinte Foto Club ARAD

 

Un comentariu pentru “LA ÎNĂLŢAREA UNUI COLONEL…

  1. Intre hotarele și pe pământul Vechii Dacii, România este Țara și Patria Sfântă a Românilor. Veșnică amintire Românilor luptători pentru Patria lor Sfântă- ROMÂNIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *