◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Editura Astralis – la cinci ani!

În luna mai a anului 2016, o nouă editură a apărut în spațiul cultural românesc – Editura Astralis. Iată că s-au împlinit cinci ani de la înființarea acesteia, perioadă în care volumele publicate, scrise de autori din București, din alte orașe ale țării, dar și din alte părți ale globului, s-au bucurat de apreciere la diferite evenimente culturale – lansări, prezentări, târguri de carte, în recenzii sau cronici literare. 

Până la restricțiile cauzate de pandemie, cărțile editurii au fost lansate în București la: Centrul Cultural Mihai Eminescu, Casa de Cultură Friedrich Schiller, librăriile Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Librarium TNB, Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Națională de Muzică, Teatrul Nottara, Cercul Militar Național, Muzeul Micul Paris, în cadrul Salonului Național Mihai Eminescu, organizat la Palatul Parlamentului, dar și în alte orașe din țară – la Centrul Cultural Carmen Sylva (Sinaia), Hotelul Aro Palace (Brașov), Librăria Esotera (Timișoara), Casa Bredicenilor (Lugoj), Galeria Kron-Art (Brașov); în străinătate, în cadrul Cenaclului Apoziția (München), la Hotelul NH Villa Coslada (Madrid). Editura Astralis a participat la Bookfest și Gaudeamus, a organizat întâlniri ale Salonului Literar Astralis, prima ediție desfășurându-se în ianuarie 2018 la Casa de Cultură Friedrich Schiller.

În luna mai a anului 2019 a avut loc lansarea Revistei trimestriale de cultură Astralis. Editura se poate mândri cu apariția a zece numere ale revistei, la termenele stabilite, în ciuda pandemiei, care a zguduit lumea începând cu anul 2020. Poate că a venit timpul să ne întărim credința în bine și în triumful lui, în adevăratele valori morale, iar cei care au rătăcit drumul să regăsească bunătatea, generozitatea, loialitatea.

Domeniul cultural a avut mult de suferit în această perioadă, oamenii s-au întâlnit foarte rar în cadrul centrelor culturale și bibliotecilor, totuși s-au găsit unele soluții pentru preocupările lor culturale prin evenimente online, întâlniri restrânse la terase sau restaurante, respectând restricțiile impuse de pandemie. Scriitorii au dovedit că scânteia creației nu poate fi stinsă de nimeni și nimic, unii au scris chiar mai mult decât în alte etape ale vieții lor, nu au renunțat să fie alături de cei asemenea lor, chiar dacă mai mult în paginile revistelor, care au continuat să apară, în așteptarea cu încredere a normalizării vieții culturale. În această perioadă dificilă au fost confirmate pe deplin cuvintele jurnalistului Miron Manega, rostite în cadrul emisiunii „Săptămâna presei românești. Pagini luminoase de istorie” de la UZP-TV: „Cultura, presa – două entități diferite care nu pot trăi una fără alta”.

Revista Astralis, aflată timp de doi ani sub egida editurii Astralis, a demonstrat că se bucură de încredere, în paginile fiecărui număr semnând circa șaizeci de autori. Poeți și prozatori, mulți din aceștia fiind jurnaliști, din toate zonele țării, de peste Prut, din Diasporă, publică eseuri, poezii, proză scurtă, impresii de lectură, cronici literare și ale unor evenimente culturale, pagini de istorie, filosofie și interviuri, texte despre tradiții, pictură, sculptură, muzică, muzee.

După opt numere, din cel de-al treilea an al existenței sale, Revista Astralis este publicată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Apreciem aceasta ca o dovadă a recunoașterii calității revistei și a muncii depuse la realizarea fiecărui număr, dar și ca un îndemn de a merge mai departe pe calea perfecționării. Mulțumim conducerii UZPR pentru această onoare și încredere și adresăm gândurile noastre cele mai alese Președintelui UZPR, domnul Dinu Doru Glăvan, cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere în luna iunie. Dorim să îi urăm La mulți ani, un drum lung și frumos al vieții, pe care să continue să scrie file însemnate de istorie a jurnalismului. Totodată, dorim să îl asigurăm, atât pe Domnia Sa, cât și pe toți cei care ne-au bucurat cu încrederea lor, că ne vom urma calea. 

Credem în noi și în destinul revistei, vrem să promovăm cultura română, știm că nu este simplu, dar putem să o facem, pentru că suntem împreună și ne numim… ASTRALIS

 

Camelia Pantazi Tudor / UZPR



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *