◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Laureaţii Premiilor UZPR 2017 (IV)

 

Gala Laureaţilor UZPR 2017  a fost realizată în studiourile Televiziunii publice în coproducţie TVR 3 –  UZPR. Competiţia jurnalistică  a avut ca temă ˝Limba română, întregitoare de neam. ˝

TELEVIZIUNE

 

Irina Iurcu Bejenaru (TVR Moldova)

Școala de la mii de kilometri

Irina Bejenaru este jurnalist TVR Moldova. Şi-a început activitatea în televiziune acum 6 ani, iar de atunci, munca ei înseamnă terent, subiecte cu impact şi oameni interesanţi, personaje cu care oamenii ar putea să se identifice şi ale căror poveşti sensibilizează. Un domeniu pe care îl urmăreşte de o perioadă de timp este reglementarea conflictului transnitrean. Conflictul îngheţat de pe Nistru ţine practic izolate 8 şcoli cu predare în limba română. Sunt instituţii de învăţământ care s-au încăpăţânat să predea în limba română, iar cei care păşesc pragul acestor şcoli dau dovadă de mult curaj.

E şi cazul Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Griogoriopol care în 2002 a fost forţat de regimul separatist fie să predea în limba rusă, fie în aşa-numita „limbă moldovenească” cu grafie chirilică, în caz contrar era ameninţat că va fi închis. Conducerea şcolii a ales să opună rezistenţă şi a cerut Chişinăului să le găsească un sediu. Li s-a oferit loc în liceul de la Doroţcaia, aflat în dreapta Nistrului la o distanţă de aproape 20 de km de Grigoriopol. Profesorii, elevii şi părinţii au ales să facă naveta în fiecare doar ca să înveţe în limba română. Dar nu e deloc un traseu simplu – de 16 ani trec zilnic printr-un post ilegal de control, iar uneori sunt opriţi şi persecutaţi.

Irina Bejenaru, de la TVR MOLDOVA le-a numărat paşii acestor elevi care în 12 ani ajung să parcurgă peste 43 de mii de km.

Laudatio de d-na. Amabasador Extraordinar Plenipotenţiar Iuliana Gorea-Costin.

 

Clara Mărgineanu (TVR Internațional)

Convorbiri Literare

Clara Mărgineanu este licențiată în arte a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I.L.Caragiale” din Bucureşti. În cadrul acesteia a absolvit Facultatea de Film, secția scenaristică, cu o lucrare de licenţă intitulată Fascinaţia culturii în audiovizual. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, secția poezie (a publicat 12 volume de versuri și două volume de interviuri și publicistică culturală). De asemenea, este membru al Uniunii Cineaștilor din România și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film.
În anul 2017 a realizat documentarul ,,Convorbiri literare 150” – povestea celei mai vechi reviste culturale din România și, implicit, o istorie a Societății culturale ,,Junimea” de la Iași. Laudatio de jurnalista, realizator TV Cristina Andrei.

 

Ștefan Mitroi (Prima TV)

Te caută o carte

Ştefan Mitroi a activat, în timpul studenţiei, în cadrul cenaclului Junimea din Iaşi, publicând versuri în revistele Opinia studențească, al cărei redactor șef a fost, Convorbiri literare, Cronica, Tribuna, Luceafărul, România literară. A primit numeroase premii (Premiul Niram Art pentru literatură, Madrid – 2011, Premiul pentru cel mai bun roman al anului, acordat de Clubul de Proză al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti – 2011, Marele Premiu al Fundației “Niște Țărani” , pentru romanul Bâlciul de argint – 2015 şi Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Proză – 2016, pentru acelaşi roman). Ca prozator, a debutat, în 1983, în Suplimentul literar şi artistic al ziarului Scânteia tineretului. A debutat editorial în 1986, la Editura Eminescu.

În prezent, este colaborator al ziarelor Adevărul și Lumina, precum și al postului Prima TV, unde realizează emisiunea săptămânală Te caută o carte şi membru în comitetul de conducere al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Proză-București. Între anii 1990-1992 a fost preşedinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Laudatio de Dinu Săraru în lectura Ruxandrei Săraru.

 

Violeta Gorgos (TVR Iași)

Expedițiile Memoriei Siberia-Irkutsk-Krasnoiarsk

Violeta Gorgos s-a născut în URSS. Perioada acumulărilor s-a suprapus peste schimbările de regimuri. Valorile copilăriei au fost estompate de provocări necunoscute. După Colegiul de Arte, a făcut Facultatea de Litere și Regie de Film. Dar pentru că tocmai se destrămase imperiul, industria filmului moldovenesc a dispărut, iar cei cu diploma de regie puteau în cel mai bun caz să se angajeze la televiziune.

În paralel a colaborat cu un OWH Studio – prima casa de producție din Republica Moldova inițiată de absolvenți UNATC reveniți acasă. Și aici a experimentat noțiunea de film făcut la comandă pe bani și film făcut cu drag, dar fără bani. Și tot aici a înțeles ce înseamnă o echipă și cât de mult contează să lucrezi cu oameni pasionați. Cu filme făcute din pasiune a mers pe la festivaluri internaționale și a ridicat premii (Dakino, Anonimul, 7 Arte, Niște ţărani, Jivaia Voda, Golden Praga, Circom, Docu Art). Pentru proiectele pe care le realizează își alege povești în care crede cu adevărat. Laudatio de jurnalistul TV Răzvan Onesa.

Teodora Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *