◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Când Iadul exersează ȋntoarcerea pe Pământ

Impresiile unui pompier

Catastrofa care a lovit Grecia acum câteva zile nu este singulară. Dar parcă amploarea dezastrului și felul în care oamenii și localitățile au fost lovite de incendiu sunt greu de comparat. Iată, mai jos, impresiile unui pompier român despre cataclismul de foc petrecut în Attica.

Când Iadul exersează ȋntoarcerea pe Pământ
Pe vremea când desluşeam ca tânăr ofițer secretele profesiei de pompier, iar aceasta avea prea puţine lucruri ȋn comun cu cea de SMURDist, un bătrân locotenent-colonel ne ȋnvăţa cum să luptăm cu focul.
Mai ȋntâi ne-a explicat diferenţa dintre foc şi incendiu: focul era definit ca un fenomen natural care este, de regulă, controlat de om. Atunci când nu şi l-a putut explica fizic, omul a pus fenomenul pe seama zeităţilor şi a venerat focul ca şi cum ar fi fost ceva viu. Nu greşea mult!
Mai apoi, urcând treptele evoluţiei, omul a ajuns să cunoască fenomenul numit incendiu şi urmările sale dramatice. Cuvând provenind din limba latină, „incendium” vine, la rândul său, din verbul „incendere” – a aprinde, și defineşte o ardere violentă, care scapă de sub control în timp şi spaţiu.

Furtuna de foc
Tot la acest capitol am luat cunoştinţă de fenomenul „furtună de foc” – o ardere deosebit de violentă, cu mare viteză de propagare și pe o suprafaţă apreciabilă. Profesorul spunea atunci că reprezentative erau incendiile provocate de bombardamentele germane de la Stalingrad ori Londra şi de replica aliată similară, bombardarea timp de o săptămână a Hamburgului cu 7.931 t de bombe, dintre care 350.000 unităţi incendiare.
Flăcările incendiilor au fost văzute timp de o săptămână, de la o la distanţă de 200 km. La incendiile provocate de bombe s-au adăugat temperaturile de vară şi seceta, condiţiicare au favorizeazat extinderea flăcărilor, care au transformat Hamburgul şi zonele limitrofe ȋntr-un imens cuptor. Temperaturile au atins 815°C și au produs mişcări turbionare de aer care aveau o forţă de uragan, iscând o adevărată furtună de foc.
Coordonatorul Operaţiunii Gomora, mareşalul englez sir Arthur Harris, scria cu cinism: „În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat la Hamburg, bombardamentele s-au dovedit o metodă relativ umană. Dintr-un singur motiv: au salvat tinerii din ţara noastră şi pe aliaţii noştri ca să fie seceraţi de armata inamică aşa cum au fost în războiul din 1914-1918”.

Fără scăpare
Furtuna de foc este un fenomen care rezultă din apariţia şi existenţa combinată, pe o anumită suprafaţă, a mai multe surse disparate de aprindere. Ca rezultat al arderilor, la ȋnceput locale, aerul cald se încălzește şi mai rapid, se ridică spre straturile superioare, densitatea sa ȋn raport cu aerul rece fiind mai redusă. Locul maselor de aer cald, ȋn ascensiune, este ocupat rapid de alte fluxuri reci, aspirate pur şi simplu din zonele periferice ale focarelor.
Aerul acesta mai rece este la rândul său încălzit și se ridică şi el. Mişcarea ascensională poate genera un efect de aspirație de oxigen și formează un flux sol-aer destul de stabil. Acest lucru poate fi comparat şi cu mai cunoscutul efect de coș, dar viteza curentului de aer cald şi debitul lui sunt foarte mari, ca de uragan.
Se pot forma vortexuri de până la 5.000 m. înălțime, iar temperatura se poate ridica la mii de grade Celsius. Un astfel de vortex consumă carburant şi comburant și continuă atâta timp cât arde tot ceea ce poate arde, după care dispare.

Pe malul mării
Iată principalul motiv al unui număr atât de mare de victime ȋn incendiul din Grecia: lipsa de oxigen, combinată cu temperatura extremă a focarelor, agenţii biologici, chimici şi chiar electromagnetismul din fumul şi gazele degajate au făcut ca cei surprinşi ȋn case sau chiar ȋn afara lor să fie dezorientaţi şi să-şi piardă cunoştinţa, fiind apoi ajunşi de flăcările letale.
Și panica este una dintre cauzele importante generatoare de victime. Nu vă puteţi ȋnchipui sunetele şi mirosurile ce ȋnsoţesc un astfel de incendiu!
Printre specialişti, chiar pe plan mondial, nu există ȋncă un punct de vedere unitar asupra clasificării cauzelor de incendii. Iniţierea unui incendiu este un fenomen complex, iar ȋn acest caz nu putem exclude nici acţiunea intenţionată, care deja a fost menționată, ţinând cont și de numărul focarelor ce au alimentat iadul de foc din Attica. Se aud alte voci care spun că pompierii poartă o parte din vină, intervenţia lor fiind ineficientă. Presa prezintă comercial evenimentele.
Trebuie să reţinem însă că furtuna de foc este un fenomen fizico-chimic complet de necontrolat: va arde tot, atâta timp cât există ceva de ars şi destul oxigen care să ȋntreţină arderea. Temperaturile din zona afectată pot să nu scadă şi o săptămână, până la o valoare suportabilă, care să permită intervenţia specializată.
Ar trebui cantităţi diluviene de apă care să permită ruperea fenomenului de aspiraţie, să răcească zona şi să permită intervenţia. Astea nu le are decât Divinitatea!
Iar aici, din păcate, se pare că zeii au fost prea supărați ca să întindă o mână de ajutor atîtor oameni nevinovați, victime ale acestui cataclism natural.

Colonel r. Petre NEGOESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *