◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Dualitatea demersurilor economice

Așadar, în societatea noastră democratică există două mari interese în ceea ce privește demersurile economice specifice economiei de piață, care se ascund sub plapuma pufoasă a politicii românești. Este vorba de interesul personal, care stă pitit în spatele intereselor societății. Pentru a ascunde în fața națiunii faptul că interesul personal este de fapt primordial, ,,liderii politici” vorbesc cu mare ,, artă demagogică” despre Interesul Național. Interesantă, realistă și obiectivă este percepția oamenilor din popor, care nu o dată au spus: ,,Să facă, Domnule, pentru ei, dar să facă și pentru poporul român ceva concret…”. Oamenii s-au săturat de ,,gargara politică” promițătoare și plină de acuzații nedrepte și răutăcioase. Mai nou…cuvintele din popor au altă conotație: ,,Ăștia vor să facă avere numai pentru ei. Nimeni nu o să-i mai dea jos…Ei sunt noii boieri ai țării !”. O fi adevărat că: „Bogații sunt prin urmare cei mai utili și cei mai bine intenționați din societate, pentru că pun în mișcare roțile dezvoltării în beneficiul tuturor…”, după cum afirmă Yuval Noah Harari în cartea sa „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, Editura Polirom, 2017, pag. 264. Bogații, deci, nu ,,Politrucii…”. 

La noi, ar fi vorba de avariție, care se traduce prin ,,zgârcenie, iubire excesivă de bani”…În goana lor, după Putere și bani, ,,calcă peste cadavre pentru a-și atinge scopurile” impuse de ,,cine mai știe ce” Forțe finanțatoare externe nevăzute…,,Totul este de vânzare”! Unii români  mai întreabă: ,,Mai aveți ce vinde?!”. Se pare că mai sunt minele de sare…Acapararea Puterii Totale parcă justifică observațiile oamenilor din popor. Nemulțumiții și chiar o parte din tineri spun că nu mai are rost să meargă la vot, dacă, oricum: ,,Ei fac legea în România!”, fără să mai țină cont de toate rezultatele alegerilor…În aceste condiții, invocate de Majoritatea parlamentară, nu le mai poate sta nimeni în calea demersurilor economice, rostuite de cele juridice, care în principal se bazează pe interesul personal mascat de promisiunile de prosperitate invocate în numele Interesului Național. Dualitatea aceasta, specifică democrației unilaterale, se poate traduce și prin intermediul expresiei românești:,, A se uita cu un ochi la slănină și altul la făină…”.

 Pentru a susține ideea existenței evidente a dualității demersurilor economice, am selectat câteva idei vehiculate de Adam Smith, economist, om politic și filozof scoțian, în cartea sa ,,Avuția națiunilor”: „Fiecare individ se străduieşte să utilizeze capitalul de care dispune în aşa fel încât valoarea rezultatului obţinut să fie maximă. În general, el nu intenţionează nici să promoveze interesul public, nici să ştie cât de mult îl promovează el însuşi. Individul nu urmăreşte decât să se autoasigure; el nu vizează decât propriul câştig. Dar, în demersul său, individul este condus de o mână invizibilă spre promovarea unui ţel care nu făcea iniţial parte din intenţiile sale. Urmărindu-şi propriul interes, el promovează de multe ori interesele societăţii într-un mod mult mai eficient decât dacă ar fi dorit să facă aceasta cu tot dinadinsul.” 

Demersurile economice dualiste înclină balanța profitului sau a maximizării profitului, vorba economistului Adam Smith: ,,…valoarea rezultatului să fie maximă!”, în favoarea liderilor care dețin Puterea Totală. Politicienii care doresc să ia atitudine, față de această stare de fapt, sunt ,,persiflați” sau alungați cu tot felul de amenințări neoficiale, astfel încât unii ,,potențiali acuzați” stau cuminți ,,în banca lor” de ,,parc-ar fi înghițit o furculiță”. Cei mai isteți observatori români se miră că atitudinea unor politicieni este anemică, mai mult ,,de fațadă”, iar replicile lor sunt lipsite de consistența bine argumentată a unor articole de lege. ,,Corbii”, care au aderat la grupul celor care au înălțat Puterea la rang de coerciție și decizie unilaterală, se înfruptă din trupul țării, cu mare șiretenie,…,,puțin câte puțin” pentru a-și atinge scopurile meschine străine de Interesul Național. Străine de faptul că, în conformitate cu art.1(1) din Constituție: ,,România este un stat național suveran, independent, unitar și indivizibil”.

  Cineva a afirmat la un moment dat că: ,,Domnul ziarist Mihai Eminescu este cât se poate de actual prin scrierile sale lăsate posterității…”. Iată  ce scria ziaristul Mihai Eminescu în urmă cu aproximativ 130 de ani în ziarul TIMPUL: „Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate…Nu ne aducem aminte ca în vreo epocă România să fi avut în fruntea ei, ca astăzi, un guvern dușman intereselor și cerințelor ei. Pentru întâia dată ni se întâmplă ca guvernul să reprezinte de-a dreptul străinătatea și pretențiile ei zdrobitoare“… Să nu-mi spuneți că în zilele noastre democratice sunt actuale aceste cuvinte scrise de ziaristul Mihai Eminescu, în urmă cu 130 de ani?

Dumitru Țimerman / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *