◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Tabăra de creație și re-creație „Împreună în Bucovina” – Sărbătoare a prieteniei

Ce minunat e să stai la o masă a prieteniei, să râzi, să-i îmbrățișezi pe toți cei prezenți cu bucuria revederii ca într-o adevărată familie! Așa se întâmplă la evenimentele organizate sub egida Asociației „Universul Prieteniei” iar meritul i se cuvine pe drept, doamnei Rodica Rodean – președinta fondatoare care cu tenacitate coordonează numeroase evenimente culturale având ca scop promovarea și reabilitarea patrimoniului cultural. Oameni de artă minunați, adunați în locul și momentul în care poezia, proza, muzica s-au contopit într-o lume a frumosului și a inspirației.

Am lăsat ceva timp să treacă, pentru a sedimenta și filtra momentele desfășurate în perioada 20-25 iulie 2021- în Tabăra de creație și re-creație – ÎMPREUNĂ ÎN BUCOVINA – proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Timp de cinci zile, Pensiunea „Casa Lucreția” din Vama – Suceava, a fost o  Casă a Cărții întrucât a găzduit o manifestare ce s-a dovedit a fi un adevărat eveniment al lumii culturale.

Nu mai încape nicio îndoială că dincolo de tot regalul literar a stat la bază o adevărată sărbătoare a prieteniei care se bazează pe recunoașterea relevanței şi importanței prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa oamenilor de vârste diferite, din zone diferite ale țării, specializări, studii și activități diferite dar care au ca numitor comun dragostea de neam, de cultură și mai ales de oameni.

Programul s-a desfășurat conform afișului, într-o atmosferă relaxantă deși timpul a fost atent cronometrat.

După colocviile din deschiderea evenimentului, lansările de carte, semnale editoriale a fost și un moment propus să aducă în conștiința contemporaneității pe reperul absolut și punctul cardinal al culturii şi civilizației românești – Mihai Eminescu, printr-o serie de creații și comentarii literare. Momentul a depășit limitele unei simple evocări și a creat un moment de meditație filosofică și poetică susținut de eminescologul Theodor Codreanu, la sensul lumii și al omului, la condiția umană, la trecerea inexorabilă a timpului, la iubire, viață și moarte. Grație creațiilor alese, viziunii artistice și talentului doamnei Lucia Olaru Nenati și a poetului Emilian Marcu, momentul a devenit un act poetic tulburător, de adâncă reflecție şi emoție, care a adus în prezent chipul marelui nostru geniu literar Mihai Eminescu.

În cadrul acestei tabere, în a treia zi a avut loc o excursie la Mănăstirea Humorului și Mănăstirea Sucevița unde am ascultat cu mare atenție prezentarea unei maici despre lăcașul de cult care datează încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, numărându-se pe lista celor mai vechi biserici din țara noastră. A fost ridicată de către Gheorghe Movilă, cel mai mare dintre frații Movilă, cu aportul întregului neam al Movileștilor. Tot la Mănăstirea Sucevița după ce maica stareță ne-a adresat cuvântul de bun venit cu amabilitatea-i bine-cunoscută ne-a invitat la masa de prânz înnobilată la final de niște plăcinte cu brânză proaspăt scoase din cuptor. Excursia a continuat cu vizita la Muzeul ouălor încondeiate – Lucia Condrea și s-a încheiat cu o plimbare de neuitat cu trenul Mocănița.

A urmat, în partea finală a evenimentului, un moment artistic de „Șezătoare în Bucovina”cuprinzând diverse scenete adaptate momentului, anumite datini și tradiții locale iar în încheiere  am participat cu toții la cântece și jocuri moldovenești. La masă puteau fi degustate vinuri românești în game de roșu și galben, platouri apetisante cu urdă, caș, ceapă verde și roșii direct de la producător, colaci și plăcinte moldovenești.

Ca la orice sărbătoare, toți cei prezenți – autori de carte, au oferit cadouri simbolice, prietenilor de condei, evident câte o carte cu dedicații personalizate, marcând acest eveniment pentru totdeauna și în bibliotecile personale ce vor dăinui peste ani și generații.

Cunoscută ca un extraordinar organizator de evenimente, doamna Rodica Rodean a demonstrat că poartă în suflet o mare dragoste pentru oameni și dorința de a fi prietena tuturor.

A fost, dragi prieteni-cititori-călători, un eveniment trăit la cote înalte. A fost o călătorie necenzurată cu oameni deosebiți, pe plaiuri bucovinene.

Felicitări tuturor participanților și colaboratorilor activi la acest inedit proiect!

Daniela Gumann, UZPR Salzburg

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *