◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Televiziunea de stat a Italiei a publicat contractele pe care Comisia Europeană le-a încheiat cu Moderna și Pfizer Biontech

Televiziunea de stat a Italiei, Rai, a făcut publice contractele pe care Comisia Europeană le-a încheiat cu producătorii de vaccinuri, Pfizer și Moderna, relatează France Soir.

Conform acestor documente, Uniunea Europeană a vărsat un avans de 700 de milioane de euro către Pfizer, pentru a achiziționa 200 de milioane de doze de vaccin, iar 318 milioane au revenit Moderna, pentru 80 de milioane de doze.

Interesant este că documentele confirmă, de asemenea, că, în cazul daunelor cauzate de efectele secundare, despăgubirile vor reveni aproape exclusiv în sarcina statelor. Concesiile acordate companiilor farmaceutice în domeniul răspunderii civile au făcut obiectul dezbaterii în toată Europa de luni de zile. Textul amintește însă că utilizarea „are loc în timpul unei epidemii și că administrarea produselor va fi responsabilitatea exclusivă a statelor membre”.
Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare numai în caz de abateri intenționate sau de încălcare dovedită a bunelor practici de fabricație (bunele practici de fabricație pe care toate companiile trebuie să le urmeze). Brevetele, pe de altă parte, rămân în mâinile private, în ciuda compensațiilor și a finanțării publice.

Așa cum s-a văzut deja în cazul Astrazeneca, scrie France Soir, acordurile par să protejeze și marile companii farmaceutice împotriva oricărei întârzieri în livrare, circumstanță care a apărut în ultimele săptămâni. În special, în contractul Pfizer a fost inclusă o clauză conform căreia dacă autorizația EMA ajunge înainte de 15 august 2021 (așa cum sa întâmplat), dar producția companiei este insuficientă pentru a îndeplini comenzile așteptate, aceasta din urmă se angajează pur și simplu să revizuiască programul de livrare pe baza unor „principii corecte și corecte”, dar nespecificate. Pentru Moderna, însă, condițiile par puțin mai stricte: se scrie că, dacă livrarea este întârziată cu mai mult de 90 de zile, statele pot anula comanda.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că printre anexele la contractul Moderna se află o declarație a costurilor suportate pentru începerea producției: de la 85 milioane USD în materii prime la 173 milioane USD în investiții în structuri, în principal în uzina Lonza. Estimarea costurilor a fost una dintre condițiile necesare pentru a justifica avansurile importante recunoscute de Comisie. Cu toate acestea, același lucru nu este valabil în acordul cu Pfizer.

Contractul cu Pfizer este aici. Contractul cu Moderna este disponibil aici.

 

r3media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *