◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Sorina Lambrino și Cătălin Vezetiu – vernisajul expoziției  ”De la obiectiv la penel”

În perioada 10-19 august 2021, în Rotonda Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga” din Ploiești poate fi vizionată o expoziție inedită ”De la obiectiv la penel”, care îmbină talentul fotografului profesionist Cătălin Vezetiu cu cel al pictoriței Sorina Dragomir. Același element din realitate este prezentat în oglindă, inițial prin vizorul aparatului de fotografiat al lui Cătălin Vezetiu ale cărui fotografii au constituit suportul pentru picturile Sorinei Lambrino.   

Pasiunea pentru arta fotografică a lui Cătălin Vezetiu a început în anul 2014 când soția i-a dăruit un aparat de fotografiat. A fost dezamăgit de prima fotografie și s-a specializat în arta fotografică prin cursuri și workshop-uri. Fotografiile lui au început să fie apreciate, ceea ce i-a adus invitația de a face parte din Fotoclubul ”Floarea-de-Colț” de la Râmnicu-Vâlcea și de a fi membru în Asociația Fotografilor din România. Până în prezent a realizat expoziții personale, cea mai cunoscută fiind cea dedicată Centenarului Marii Uniri, ”România mea”,  în care a expus 25 de fotografii proprii. De asemenea, a participat și la expoziții de grup, atât în țară, cât și în străinătate.

Consideră că reușita unei fotografii depinde de  îmbinarea dintre trăire afectivă puternică și efort fizic.      

Sorina Lambrino, inginer de profesie, pasionată de sport, drumeții și călătorii a purtat în ființa sa, întreaga viață, dragostea pentru natură și de câte ori se minuna de tainele acesteia simțea impulsul de a la prezenta prin intermediul penelului. Talentul ținut la germinat foarte multă vreme a izbucnit într-o zi, într-o viziune proprie, ce imaginează un univers alcătuit dintr-un vârtej de cercuri și culori, în mijlocul cărora  ca un axis mundi se află ea, fragila, delicata, frumoasa floare.  

Deși iubește peisajele, și, în mod deosebit, florile, Sorina este într-o continuă experimentare și pictează tot ceea ce întâlnește în cale, în tehnici diferite: acuarelă, acrilic, grafit.  Și-a revărsat talentul de pictor și asupra unor obiecte utilitare: semne de carte, ouă, globuri.

  Expoziția de la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești evidențiază o pasiune comună a celor doi expozanți, peisajul, din care omul este cvasi-absent. Ea, natura, este cea care domină, care încântă prin cromatica ei puternică, tonifiantă, calmul și singurătatea ei.    

O cascadă curge despletită la vale,  sub luciul albastru al mării, în răsăritul soarelui, se ascund parcă forțe nevăzute, bujorul sălbatic domină muntele cu movul lui puternic și revigorant, viața pulsează în roșul macilor, sângeriul toamnei curge prin frunzele, dar și prin inima copacilor. 

Preferința celor doi autori pentru astrofotografie și astropictură se observă și în unele din fotografiile/picturile expuse aici.

Terestru și cosmic se întâlnesc în același peisaj, fie completându-se, fie interferând. 

Întunericul nopții/dimineții/serii nu înspăimântă, el este iluminat fie de explozia de stele ce se proiectează pe axa verticală a infinitului, fie de răsăritul roșcat al soarelui ce se profilează la orizont sau de razele albe ale acestuia ce coboară din înaltul cerului spre pământ. Totul pare a fi învăluit uneori într-un mister cosmic, sporit nu numai de jocurile de lumină-întuneric, ci și de valurile de ceață ce se infiltrează  difuz în peisajul terestru. 

O singură ființă umană este prezentă în peisaj și pare mai degrabă o apariție de basm. În rest, existența umană este sugerată doar prin câteva din creațiile sale: casa, biserica, mocănița,  element arhaic, dar insolit, preferat de mulți turiști.  

Expoziția te incită să te inițiezi în studiul artei fotografice, să îți iei aparatul de fotografiat și să pleci la drum în căutarea frumosului, a ineditului,  a senzaționalului, să îți pui la încercare curajul, să te concentrezi asupra cadrelor selectate din marea masă a Universului, să te încarci din fondul lor energetic și să îl reverși asupra celor care te așteaptă cu sufletul la gură sau asupra celor la care vei ajunge cu totul întâmplător, iar dacă ești pictor să îți iei șevaletul și să încerci să redai prin penelul tău ceea ce fotograful îți pune cu pasiune și dăruire la dispoziție.  

 

Elena TRIFAN / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *