◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

La mulți ani, Octav Bjoza! Dumnezeu îi iubește pe cei drepți și curați!

            Intransigent, curajos, demn, un luptător cu înalte principii morale și un adevărat lider. Acesta este Octav Bjoza și, pentru cei care nu-l cunosc, imaginile de la 30 mai 2016, la dezvelirea „Aripilor”, monumentul luptei anticomuniste, realizat de sculptorul Mihai Buculei, grăiesc cu prisosință despre aceste calități.

            Eram lângă el în acel moment solemn, pentru care am trudit amândoi ani de-a rândul, și mi s-a părut că Octav Bjoza îi întruchipa atunci pe toți cei care au avut tăria să se opună unui regim criminal, cu prețul unui imens sacrificiu sau chiar al propriei vieți. În fața eroismului opozanților regimului comunist, istoria s-a înclinat până la pământ, chiar dacă cei mai mulți dintre semeni n-au știut să o facă.

            Condamnat, în 1958, la 15 ani muncă silnică, 10 ani de degradare civilă și confiscarea totală a bunurilor, pentru apartenența la organizația anticomunistă „Garda Română”, Octav Bjoza a rezistat regimului închisorilor și regimului carceral în care a fost aruncată țara întreagă. A văzut comunismul înfrânt, dar lupta lui nu s-a oprit, a continuat neobosită după decembrie 1989, pentru redobândirea memoriei colective și cinstirea eroilor. 

            În 2509, după ce ne-a părăsit Ticu Dumitrescu, Octav Bjoza a devenit președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și de-atunci lucrăm împreună, cu devotament și credință, pentru cinstirea memoriei celor care nu mai sunt și pentru respectul cuvenit celor, din ce în ce mai puțini, care ne-au rămas drept pildă.

            Monumentul „Aripi”, Memorialul „Jilava-Fortul 13”, organizarea congresului INTERASSO (Asociaţia Internaţională a Foştilor Deţinuti Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est) la București, în august 2014, înființarea subsecretariatului de stat cu competențe în domeniul drepturilor foștilor deținuți politici sunt înfăptuiri ale lui Octav Bjoza. Pentru mine a fost o datorie de onoare să-i fiu alături.  

            Astăzi, la aniversarea lui, Octav Bjoza este țintuit pe un pat de spital, dar tăria care nu l-a părăsit niciodată îl va ajuta să învingă și acum.

La mulți ani, Octav Bjoza! Dumnezeu îi iubește pe cei drepți și curați!

 

Emil Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *