default-logo

Sărbătoare a cărții, lansarea volumului „Taxiul amintirilor”

Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit vineri,13 august a.c., începând cu ora 17:00, lansarea primului volum de proză semnat de Octav Lica.

Taxiul amintirilor”, tipărit la Editura “Ghepardul” în anul 2021, este o operă în proză, prima de acest gen pentru autor, cuprinzând o parte vizionară și una realistă. Prefața volumului, cu observații interesante și pătrunzătoare, este semnată de Florin Grigoriu, prim–vicepreședinte al Societății Scriitorilor Români.

Evenimentul, moderat cu entuziasm și competență de Loreta Popa, a reunit un public numeros. Printre vorbitori, alături de autorul Octav Lica, s-au numărat Ana Dobre, Lucian Gruia, Victor Atanasiu, Nicolae Georgescu, Emil Lungeanu, Florin Grigoriu și Geo Călugăru, toți exprimând cuvinte de laudă la adresa autorului cărții, care fuzionează prezentul cu trecutul în  creația sa în proză. Momentul artistic a fost susținut de actrița Doina Ghițescu, care ne-a lecturat din carte câteva paragrafe elocvente.

Autorul surprinde crâmpeie de timp și de viață din mai multe etape ale propriei existențe, precum copilăria, colegii de școală, o dragoste din vremea liceului, studenția, taximetria clandestină, cumpărarea unei motociclete ș.a., totul povestit la vârsta maturității cu umor, toleranță, sensibilitate, savoare și pragmatism estetic. Nu sunt amintiri, ci “eseu despre amintire”, așa cum sublinia Prof. univ. dr. Nicolae Georgescu în cuvântul său. Despre carte se poate vorbi mult și bine, ea fiind apreciată la superlativ și considerată de cei prezenți o provocare. Concluzia Maestrului Emil Lungeanu este: << Eu văd în “Taxiul amintirilor” un examen luat cu brio pentru permisul de conducere la categoria autori plini de motor. Îi doresc lui Octav Lica “Drum bun” pe harta rutieră a literaturii române. >> .

Invităm la lectura acestui proaspăt volum de proză despre experiențe vii și palpitante și așteptăm cu interes următoarele cărți semnate de acest autor ce stăpânește talentul de a trata umoristic toate întâmplările vieții.

Octav Lica (n.1956, București), a scris anterior două volume de poezie, “Călător în timp” (Ed.Hoffman, 2019) și “Lupta cu timpul” (Ed.Betta, 2019). A fost publicat în mai multe antologii și reviste. Este redactor șef-adjunct la Convorbiri Literar-Artistice, revistă editată sub egida Uniunii Ziaristilor Profesioniști din România.

Mai jos  inserăm un scurt fragment din carte, selectat din “Despre amintiri”:

“Fiecare floare avea suflet, rezonând cu cel al grădinarului într-o simbioză a sufletelor pereche. Anemona era iubirea neatinsă după care tânjise toată viața, într-o întruchipare ideală a frumuseții și virtuții, un vis neîmplinit, trait cu intensitatea unui coșmar.

 S-a întâmplat ca răcoarea dimineții să-l găsească pe grădinar culcat printre florile sale, strângând în mână tulpina Anemonei, care înflorise împrăștiind irizări roz în ochii larg deschiși ai celui ce o așteptase o viață, bucurându-se de ea doar o clipă.

Iubirea târzie este ultima floare în toamna sufletului. Dacă floarea are o existență perenă, înflorind în fiecare primăvară, omul înflorește o singură dată, veștejindu-se la apropierea tenebrelor morții!“

         Tanța Tănăsescu/UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.