◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Expoziție eveniment – Elian Băcilă – Pictorul de Negru. Din nou în lumina reflectoarelor unei expoziții bucureștene

Astăzi, 16.08.2021, la orele 17:30, a avut loc la Muzeul Național de Geologie din București,  Str. Kiseleff nr.2, vernisajul expoziției artistului Elian Băcilă, marcând 10 ani de activitate, precum și lansarea Albumului, intitulat „Piramide și Monoliți”, eveniment organizat în colaborare cu Galeria „Arhiva de Artă” și găzduit de Institutul Geologic al României, în saloanele muzeului mai sus amintit.

La vernisaj a fost prezent un numeros public, evenimentul fiind prezentat de pictorul Vergil Cojocaru-Cover.

Având ca motto „Lumina vine din întuneric”, prezenta expoziție, de o rară complexitate, vine să confirme crezul artistic al autorului, un artist unic în peisajul artei plastice românești. Evenimentul dă viață unui proiect ce a debutat la Roma, în 2020,  în Atelierul Montez, unde, la cea mai mare expoziție de artă plastică contemporană din lume, marcând intrarea în Cartea Recordurilor, a fost expusă lucrarea sa „Negru Luminos”.

Remarcat tot mai mult pe meridianele globului (cu expoziții la Paris – unde a fost prezent în cadrul manifestărilor mișcării artistice Ephemer – dar și la Tbilisi, la Balcic, în Spania sau SUA), având opere personale expuse în colecții private din Franța, Olanda, Japonia, SUA, maestrul Elian Băcilă a intrat și în conștiința iubitorilor de frumos din țara noastră, care au putut să îi admire creațiile, expuse de pildă la ediția a XII-ea a Salonului Național de Artă Medievală, de la București.

Într-un interviu acordat presei române în urmă cu câțiva ani, artistul declara fără șovăială: „Fac pictură abstractă pentru că simt, pentru că este o mare poveste de dragoste între mine și această pictură a viitorului” și iată că autorul nu se dezminte.

Și în actuala expoziție se observă că pictorul este însetat de lumină, pe care o vede ca o eliberare din întuneric. Ne putem întreba de ce expoziția are loc la Muzeul Național de Geologie? Răspunsul este simplu: după cum declară pictorul, sursele sale de inspirație sunt geologia și structurile geologice, preistoria și muzica sferelor. De aici și conexiunea între culorile telurice ale operelor sale.

În debutul evenimentului au luat cuvântul, din partea organizatorilor, doamna Ingrid Stegaru, de la Galeria “Arhiva de Artă”, și doamna Ramona Bălășcuță, de la Institutul  Geologic al României, care au rostit cuvânt de bun sosit și au relevat semnificația expoziției.

La rândul său, maestrul Elian Băcilă a expus publicului câteva dintre avatarurile organizării acestei expoziții (un panotaj special, o dispunere specială a unora dintre lucrări, pentru a crea impresia de imponderabilitate, dispunerea luminilor, semnificația unor tablouri etc).

Artistul a oferit celor prezenți autografe pe albumul cu opere de artă, ce a fost lansat cu acest prilej. 

Actrița Doina Ghițescu a rostit un cuvânt omagial, iar invitații i-au cântat Pictorului de negru, Elian Băcilă,  LA MULȚI ANI!,  cu ocazia zilei de naștere ce coincide fericit cu data acestui vernisaj.

Au fost prezenți la acest eveniment fostul Președinte al României, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, ambasadorul Pakistanului în țara noastră, critici de artă, reprezentanți ai mass mediei, actrița Anca Pandrea, un numeros public.

Expoziția va putea fi vizitată de publicul iubitor de artă în perioada 16 august – 19 septembrie a.c.

 

Tanța Tănăsescu / UZPR

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *