◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

„Viață după parlament, există”! Octavian Țîcu: Am rămas fără mandat, dar am oferit o șansă cetățenilor să voteze alt parlament

Octavian Țîcu, în cadrul proiectului lansat de TRIBUNA „Viață după Parlament există”, a vorbit despre mandatul său de deputat în Parlamentul de legislatura a X-a, despre regrete și reușite, despre activitățile sale curente, dar și despre planurile de viitor.

Sentimente la încheierea mandatului de deputat

Octavian Țîcu: „Am avut un sentiment de ușurare și misiune îndeplinită față de alegătorii care m-au trimis în acest Parlament. Mi-am onorat angajamentul asumat la 21 februarie 2019 de a nu semna coaliții cu partidele lui Plahotniuc, Dodon și Șor, sunt unicul deputat care n-a semnat acordul cu PSRM la 8 iunie 2019 și n-a votat-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de președintă a Parlamentului. Rămân ferm încrezut că Parlamentul de legislatura a X-a avea șanse de a intra în istorie doar dacă acționa în baza Declarației de stat capturat, care, după curățirea instituțiilor de oamenii regimului Plahotniuc-Dodon-Șor, oferea posibilitatea dizolvării sale în septembrie 2019 și organizării alegerilor anticipate, care ar fi adus o victorie zdrobitoare a Blocului ACUM. Prelungirea alianței cu PSRM la 16 septembrie a compromis Blocul ACUM, a dus la pierderea alegerilor locale și a Primăriei Chișinău, iar în definitiv la înlăturarea Guvernului Sandu. Sunt lucruri pe care le-am prevăzut, pe care le-am semnalat repetat și care, fiind ignorate, mi-au determinat plecarea din Blocul ACUM. Am plecat din acest Parlament cu demnitate, pentru că, dacă nu depuneam la Curtea Constituțională sesizarea privind anularea stării de urgență, Parlamentul Dodon-Șor ar fi existat până astăzi, adoptând legi antinaționale, favorabile grupurilor oligarhice și intereselor Federației Ruse. Am rămas fără mandat, dar am oferit șansă cetățenilor să voteze alt Parlament.”

Regrete și nereușite

O.Ț.: „Nu am regrete legate de activitățile pe care le-am desfășurat, pentru că am reușit să realizez cam tot ce mi-am propus. Un regret pe care l-am enunțat și de la tribuna Parlamentului a fost faptul că a trebuit să schimb catedra universitară și mediul academic, un loc nobil și uman prin excelență, cu un loc al ipocriziei, minciunii, trădării, al acțiunilor antinaționale și pe alocuri antiumane, înfăptuite de penali și de oameni certați cu legea sau aflați în slujba unor interese străine, mediocri și lipsiți de valoare, pe care trebuia să-i suport uneori zi de zi. Dintre toate domeniile în care m-am manifestat până acum, ca sportiv, intelectual, istoric și profesor, Parlamentul trecut a fost cel mai dezonorant loc de activitate.”

Realizări

O.Ț.: „Cea mai importantă realizare o consider schimbarea discursului parlamentar și impunerea unei dimensiuni intelectuale în luările de cuvânt și atitudinile publice pe care le-am avut. Din cele mai vechi timpuri, în toate statele civilizate, Parlamentele au creat contexte de efervescență intelectuală și artă oratorică, discursuri emblematice care făceau din legislative un spațiu elitar, oferindu-i o aură supremă de legitimitate. M-a străduit să imprim acestui Parlament această coloratură intelectuală, de raportare și respect, care după Primul Parlament a lipsit cu desăvârșire în Parlamentele Republicii Moldova.

Dacă vă referiți la actul legislativ în sine, atunci el este abundent, nici nu pot spune exact la câte zeci de proiecte de legi am fost autor și coautor. Dar ce va rămâne cu siguranță în memoria oamenilor va fi inițiativa legislativă privind crearea Comisiei Parlamentare pentru investigarea acțiunilor de trădare de Patrie de către Președintele Igor Dodon; Dosarul „Bahamas”, prezentat împreună cu deputatul Iurie Reniță; proiectul de lege privind interzicerea fundațiilor lui Plahotniuc-Dodon-Usatîi-Șor și desigur cele patru sesizări câștigate la Curtea Constituțională: privind plafonarea amenzii în pandemie la 50 de lei; privind reabilitarea victimelor represiunilor staliniste născute în deportare; privind caracterul ilegal al legii ce declara limba rusă a doua limbă de stat și desigur sesizarea privind anularea stării de urgență care a permis dnei Președinte Maia Sandu dizolvarea Parlamentului bandiților și hoților.

Aparte sunt mândru de faptul că am reușit în premieră pentru parlamentarismul R. Moldova organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului privind consemnarea Zilei Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918, care a adunat reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare proeuropene.”

Lecții învățate

O.Ț.: „Am cunoscut mai profund natura umană. Politicienii sunt un specimen social aparte, pe care n-am avut ocazia să-l cunosc. Am văzut cum se manifestă plenar cinismul, trădarea, ipocrizia, minciuna, lipsa de respect față de valoare și statut, toate împinse până la limita absurdului, doar din dorința de a supraviețui politic și uneori existențial.”

Viața după Parlament…există?

O.Ț.: „Nu există viață în Parlament. Ori cel puțin nu era viața pe care mi-aș fi dorit-o. Viața mea de până la Parlament era plină de sens și de acțiune, călătoream în diverse țări și participam în proiecte academice și de cercetare. Citeam și scriam cărți, vizitam arhive, universități și institute de cercetare în toate colțurile lumii. Citeam cursuri și lecții publice în multe universități, cunoșteam oameni admirabili, eram alături de familie. Și toate astea le-am schimbat pe ce? Pe o prezență ridicolă într-o instituție plină de penali și de hoți.”

Activități actuale

O.Ț.: „Revin la activitățile consacrate, pe care le-am avut până la deputăție. Voi avea cursuri la universități, atât în R. Moldova, cât și în România. Voi face ediția a doua a monografiei „Problema Basarabiei și relațiile sovieto-române în perioada interbelică” și voi lucra într-o echipă de profesori responsabili cu editarea manualelor de istorie pentru clasele 5-10.

Odată ce fiul meu Andrei a decis să meargă pe calea performanței sportive în box, mă dedic pentru a-l putea ajuta să devină campion. Facem împreună antrenamente și suntem în pregătiri pentru Campionatul R. Moldova din 24-27 august curent.

Desigur că rămân în fruntea PUN, iar experiența noastră politică va permite construirea unei opoziții critice și constructive față de actuala putere, care să convingă cetățenii R. Moldova că nu există altă cale pentru bunăstare, prosperitate și securitate decât Reunirea cu România.”

Așteptări de la noul Parlament, de la noua guvernare

Continuare pe tribuna.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *