◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

˝Seceriș târziu˝ volum apărut la Editura UZP

Culegerea de față reprezintă un fel de spicuire – antumă și aproape postumă – din versurile iscate din scânteile amnarului unei inimi aflate acum în pragul din urmă.

Radiografie de suflet sfârtecat între Nadir și Zenit – între Răsărit și Asfințit – cartea închide între coperte
un univers care se deschide către o bănuită Neființă neprihănită.

Este, fără îndoială, reflexul nefericirii existenței unei vieți care și în Est, și în Vest a fost încununată de spinii suferinței pe care luciditatea savantului o ascunde pe sensibilitatea poetului.

Oricum, Poezia este o hipertelie, adică o excres-cență fulgurantă care depășește țelul adaptativ al ființei, înscriindu-se astfel într-o lumină vertiginoasă care fuge spre Orizontul inaccesibil, dar nădăjduit.

  Fie ca aceste semințe de cuvânt să nu cadă pe un tărâm sterp, ci să încolțească în suflete deschise simțirii și gândirii.

Dumitru BUICAN-PELIGRAD

 

UN FEL DE PREFAȚĂ

Este inexplicabilă „orbirea” instituțională a României la vocea unei personalități universale precum cea a marelui savant. Un mare savant care, iată, este, cum îi place să spună, și „tovarăș întru poezie” cu Mihai Eminescu. Această personalitate debordantă e ignorată în egală măsură de Academia Română și întregul mediu științific, ca și de Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor. Acordându-le prezumția de necunoaștere (deși e greu de crezut că poți trece pe lângă Turnul Eiffel fără să-l vezi), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România încearcă să suplinească această cecitate instituțională, editând o antologie selectivă a operei poetice a marelui savant. 

Doru Dinu GLĂVAN

Savantul francez de origine română nu este doar autorul unei noi teorii a cunoașterii, „Biognoseologia”, și al unei noi teorii evoluționiste, „Teoria sinergică a selecției multipolare”, ambele recunoscute și consacrate la scară mondială.  Este în egală măsură poet și în egală măsură ocultat în România. 

Am avut norocul de a-l cunoaște și privilegiul de a-l publica permanent, număr de număr, în paginile revistei CERTITUDINEA (mai exact pe prima pagină), începând din ianuarie 2019, nutrind speranța că cei (i)res-ponsabili cu tezaurul de valori al României vor reacționa măcar de rușine la aceste semnale publice. Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere… 

 

Miron MANEGA



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *