◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Tehnologia computerizată este componența jurnalismului

    Premiul Pulitzer, se acordă în 21 de categorii, dintre care 14 sunt dedicate jurnalismului. Un programator de Software, Christo Buschek de la BuzzFeed News, New York, a obținut această recunoaștere internațională, precum un Oscar acordat creerii de programe ajutătoare jurnaliștilor în munca lor de prelucrare a datelor, selecționarea esențelor informative, sau decodarea cenzurii.

   Tânărul premiant – Pulitzer 2021-, Christo Buschek, născut în 1980, la Graz- Austria, cu o experiență de 20 de ani în domeniul IT , a devenit și jurnalist de investigare și digital security trainer. El cât și echipa de la portalul american BuzzFeed, prin această premiere-recunoaștere, atestă valoarea jurnalistului computerizat ce stăpânește tehnica de memorizare-retransmitere rapidă a datelor, în fond lupta din totdeauna; cine dă știrea cel mai bine și mai repede.

   La acordarea acestui premiu ponderea a fost descoperirea locației unor lagăre de reeducare ale minorității Uigure-musulmane din China, folosind Baidu Maps și echivalentul Google Maps, ce erau cenzurate de autoritățile chineze. În echipă au lucrat o arhitectă și o jurnalistă; Megha Rajagopalan, Alison Killing, ce au reușit  să decodeze cenzura și să vadă lagărele, barăcile în loc de petele albe acoperitoare ale cenzorilor.

   Ceea ce s-a descoperit reprezintă cea mai mare încarcerare a minorităților etnice și religioase de după al doilea război mondial. Build to Last” sub acest titlu echipa prezintă cum China a construit în secret zeci de noi lagăre masive de închisoare și de internare în ultimii trei ani, escaladând dramatic campania împotriva minorităților musulmane, chiar dacă a afirmat public că deținuții au fost eliberați. Construcția acestor tabere construite special, de înaltă securitate unele capabile să găzduiască zeci de mii de oameni semnalează o mutare radicală de la utilizarea improvizată anterioară a clădirilor publice, cum ar fi școlile și casele de bătrâni, către o infrastructură vastă și permanentă pentru detenție în masă. Iată cum tehnologia modernă poate sparge barierele cenzurale și a prezenta opiniei publice adevăruri ascunse.

   Jurnalismul digital, cunoscut și sub denumirea de jurnalism online, este o formă contemporană de jurnalism în care conținutul editorial este distribuit prin internet, spre deosebire de publicarea prin imprimare sau difuzare.

    Jurnalismul digital permite conectarea și discuția la niveluri pe care tipărirea nu le oferă singure. Oamenii se pot conecta și pot începe forumuri de discuții despre articole. Înainte de Internet, discuția spontană între cititorii care nu se întâlniseră niciodată nu era posibilă. Procesul de discutare a unei știri este o bună parte din ceea ce oferă jurnalismul digital. Oamenii se conectează cu alte persoane care doresc să discute cu plăcere subiectul. Interacțiunea dintre scriitor și consumator este nouă, iar acest lucru este util jurnalismului digital. Există multe modalități de a pune gânduri personale pe web. Cu toate acestea, există și dezavantaje, principalul fiind informațiile de fapt. Există o nevoie urgentă de acuratețe în jurnalismul digital și, până când se va găsi o modalitate de a obține-controla acuratețea, vor exista în continuare cu unele critici.

Constantin Gumann / UZPR

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *