◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Festivalul Internațional „George Enescu” 2021, la start

Ediția a 25-a a Festivalului Internațional „George Enescu” începe sâmbătă, 28 august, în pofida incertitudinii și a complicațiilor cauzate de pandemie, ca o declarație de încredere că, împreună, putem construi o „Istorie din iubire” la nivel de societate, așa cum și istoria Festivalului a fost construită din iubire pentru muzică și pentru ceea ce ne-a lăsat Maestrul George Enescu.

Ediția din 2021 a Festivalului este jubiliară, fiind a 25-a de la înființare, în 1958, și celebrând 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Deschiderea oficială a fost marcată astăzi, 27 august, de o conferință de presă, la care au participat: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe probleme de Cultură; Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii; Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei; Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu (prin Zoom); Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Internațional George Enescu; Paavo Järvi, dirijorul concertului de deschidere; Hilary Hahn, violonistă, solista concertului de deschidere; Sarah Nemtanu, violonistă, concertmaestru la concertul de deschidere; Kristjan Järvi, dirijorul concertelor susținute de Filarmonica Mării Baltice; Mihaela Crăciun, Director TVR 3; Liviu Popescu, Președinte Director General Interimar Radio Romania.

Consilierul Prezidențial pe probleme de Cultură, Sergiu Nistor, a înmânat Directorului Executiv al Festivalului Internațional George Enescu Diploma de Înalt Patronaj, semnată de către Președintele României, Klaus Iohannis. Sergiu Nistor a precizat că: „Enescu este alături de noi în clipele cele mai frumoase, dar și în clipele cele mai grele. Cei care au prins acele vremuri [ comunismul – n.n.] știu cum se deschidea radoul atunci când îl puneam pe Europa Liberă. Acordurile Rapsodiei lui Enescu ne-au dat speranța pentru o lume mai bună”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că: „Valențele terapeutice sunt nenumărate pentru spectatorul care de mâine e așteptat în sălile de spectacol din București și din țară”.

Krystjan Järvi, dirijorul concertelor Filarmonicii Mării Baltice, a declarat că două repere îl leagă România, încă din tinerețe – gimnastele românce medaliate cu aur și Festivalul Enescu.

„Pentru mine, România este Festivalul Enescu. Sunt încântat să mă aflu aici cu Orchestra mea. […] Este un oraș incredibil și o țară incredibilă”, a mai adăugat Järvi.

În ceea ce privește pandemia, restricțiile și condițiile de desfășurare a concertelor astăzi, muzicienii prezenți la conferința de presă au declarat că posibilitatea de a cânta și a susține concerte este o bucurie, chiar și în condițiile sanitare de pandemie.

Dirijorul Paavo Järvi și violonista Hilary Hahn Foto Alex Daminan_2
Dirijorul Paavo Järvi și violonista Hilary Hahn. Foto: Alex Daminan

Celebra violonistă Hilary Hahn, solista a concertului de deschidere de pe 28 august, a precizat că: „Nicio mască un poate acoperi sunetul muzicii și nicio mască nu poate să ne acopere sentimentele”. Aceasta a mai adăugat că purtarea măștii este un simbol al solidarității: „Măștile sunt un simbol că suntem, în aceste împrejurări, cu toții împreună și că ne pasă de muzică. Este un moment plin de semnificație.”

La conferința de presă a mai luat cuvântul, prin transmisiune live pe zoom, Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, care a vorbit despre semnificația muzicii lui George Enescu în contemporan, amintind de operele care vor fi prezentate în premieră în Festival, dar și despre simbolistica socială a unor lucrări, precum Memorial op. 118, a lui Anatol Vieru.

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *