◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne și cum au fost stabilite

Odată cu trecerea timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor, inundațiilor și altor mari catastrofe naturale, aceste structuri au devenit niște ruine sau au fost complet distruse. Din fericire, în ultimii ani, câteva dintre aceste structuri au fost selectate ca fiind cele 7 minuni ale lumii moderne.
Cele 7 minuni ale lumii antice În Antichitate, poeții greci Antipater din Sidon și Philon din Bizanț au realizat un top al celor mai frumoase și impunătoare clădiri ale acelor vremuri. Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia. Localizată în Egipt, în apropiere de Cairo, Piramida lui Kheops a fost singura din aceste structuri impunătoare care a supraviețuit și poate fi vizitată și în prezent. Celelalte minuni au fost complet distruse de cataclismele naturale.
De asemenea, Marea Piramidă din Gizeh este cea mai veche dintre toate minunile lumii antice și, timp de 3.800 de ani, a fost și cea mai înaltă construcție antică din lume. Cele 7 minuni ale lumii moderne Noile minuni ale lumii sunt: Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) și Piramida Chichén Itzá (Mexic). De asemenea, pe listă a fost adăugată și Marea Piramidă din Gizeh, care a primit statutul onorific. Marele Zid Chinezesc A fost construit timp de 1800 de ani, din 220 î.Hr. până în 1644 d.Hr., de mai mulți împărați și dinastii cu scopul de a proteja împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, precum și a turcilor și mongolilor. Marele Zid Chinezesc are o lungime de 6.700 de kilometri, este construit din piatră și pământ, iar înălțimea medie este de opt metri. Zidul este realizat din mai multe ziduri suprapuse unul peste altul, iar lungimea combinată a acestora este de 21.196 de kilometri.
Cel mai bine conservată porțiune a zidului se desfășoară de la est la vest, din provincia Liaoning până în provincia Gansu. Zidul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.
Colosseumul din Roma Cunoscut în trecut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, după numele familiei împăratului Vespasian, Colosseumul este singura construcție europeană inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne. Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost inițiată în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus. Domițian, un alt împărat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modificări Colosseumului.  În trecut, în Colosseum aveau loc bătălii între gladiatori, între oameni și animale, precum și execuții publice, timp de patru secole.

 

Continuarea pe libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *