◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Emisiunile trece, perlele rămâne

Câțu într-un vehicul aflat sub influența alcoolului • Șobolanii zboară cacățelușii • Cele mai extreme • Așa de minunat • Câțu nu vrea să dorească (Vuvuzeaua lui Băsescu – Soneria Matei) • Scot capulla suprafață • Câștig în plus • Surpriza neașteptată a Generalului Nea Puiu • Mi-a plăcut ordinea și corectitudinea • Educatoare ucisă în vila unde locuia joi dimineață

  • „Conducerea unui vehicul aflat sub influența alcoolului...” (Ana-Maria Roman, Antena 3, 11 august 2021)

E vorba despre renumita ispravă a premierului Florin Câțu, băgat la pușcărie în SUA în decembrie 2000 pentru că a condus beat-beat. Știm că alcoolemia i-a fost uriașă, așa că, din formularea realizatoarei, rezultă că doctorandul de atunci era atât de băut, încât și mașina intrase în gravă stare de ebrietate.

  • Șobolanii zboară pe-aicea ca cățelușii.” (Antena 3, 11 august 2021)

Localnica din Chiajna se plângea, pe bună dreptate, de situația gravă din localitate, după ce un copil a fost mușcat de rozătoare. Doar că exprimarea a fost pe cât de amuzantă, pe atât de cacofonică, tabloul haosului făcând ca șobolanii din zona metropolitană a Capitalei să pară un fel de Batman de WC. Ceea ce nici nu-i departe de adevărul zoologic și pestilențial, ținând seama și de înrudirea dintre șoareci, șobolani și verișorii lor zburători, liliecii, și de duhorile de hazna din ultimul an de edilitate în București și-n împrejurimi.

  • Eu mi-ar plăcea pe un piedestal.” (Mircea Badea, Antena 3, 12 august 2021)

Caz tipic de dezacord în caz (în stil anacolutic): propoziția începe la Nominativ și continuă la Dativ, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

  • Cele mai extreme temperaturiAșa de minunat…” (Teleshopping, Realitatea Plus TV, 12 august 2021)

Hai să intrăm și noi în logica agramată, dacă tot veni vorba de pleonasme și de expresii care scârțâie. Foarte groaznic e adesea textul materialelor comerciale, chiar dacă produsele sunt super excelente, pentru că deoarece scenariul e făcut extrem de mediocru, plin de pleonasme banal de obișnuite, dar însă totuși cumplit de sinistre.

  • „Câțu n-a mai vrut să dorească…” (Sorina Matei, Aleph News TV, 13 august 2021)

Realizatoarea ne-a trăznit un pleonasm de manual, dar asta e greșeala cea mai mică a domniei sale. Vă reamintim că, pe vremea când servea băsismul, alimentată și ghidonată de bogate seve care-i veneau direct de la serviciile secrete, Sorina Matei era poreclită Vuvuzeaua lui Băsescu și Soneria Matei. Apoi a luat o pauză după ce s-a detonat în direct (recunoscând că este agent acoperit în presă), dar s-a reinventat repede, la noua televiziune a lui Adrian Sârbu, unde combate interesant, trebuie să recunoaștem. Așa e cu oamenii deciși și ferm hotărâți, care mereu permanent vor să-și dorească creșteri în sus.

  • „Companiile românești nu pot scoate capul la suprafață.” (Aleph News TV, 14 august 2021)

Ce nu scot firmele românești la suprafață? Sună rău ligamentul falic (capulla), dar spune un adevăr despre situația capitalului românesc, prigonit exact de autorități, care ajută pe față capitalul străin, lăsând investitorii autohtoni în cacofonia goală și cu capul la fund.

  • „Un câștig în plus pentru Real Madrid.” (Alaves – Real Madrid 1-4, Digi Sport 2 TV, 14 august 2021)

Ce să-i faci? Ăsta e fotbalul cu piciorul, ca un pleonasm gigantic de uriaș: uneori câștigi în plus, alteori pierzi în minus și foarte rar rămâi pe loc fix la fel identic tanda pe manda.

  • „Rezultatul meciului Rapid – FCSB (1-0) a fost o surpriză la care nu m-am așteptat.” (Anghel Iordănescu, citat pe ecran, Digi Sport 3 TV, 15 august 2021)

Citat pe ecran (ca un clasic în viață ce este) cu acest pleonasm dur ca faultul lui Jean Vlădoiu din 1994, marele antrenor (Generalul Nea Puiu) ne-a făcut să ne mai gândim o dată la ceva ce nu există din punct de vedere logic: previzibilele surprize așteptate și hazardul plănuit și programat.

  • Mi-a plăcut ordinea și corectitudinea.” (Realitatea Plus TV, 15 august 2021)

Ambele i-a plăcut? Foarte posibil, dar șahistului sigur nu i-a plăcut la fel de mult gramatica, mai ales capitolul despre acordul în număr dintre subiect și predicat.

  • „Educatoare ucisă chiar în vila în care locuia joi dimineață.” (B1 TV, 16 august 2021)

Prezentăm scuze pentru comentariul ce urmează, după o întâmplare tragică, dar nu ne putem abține să atacăm exprimarea confuză a prezentatorului. Din formulare pare că educatoarea a avut ghinion să fie prinsă de criminal în vilă exact joia dimineață, intervalul din săptămână în care locuia acolo. Sau, și mai rău, putem crede și că a locuit în vilă doar în acea dimineață de joi și chiar atunci n-a avut noroc. O simplă topică sănătoasă și s-ar fi spulberat toată ceața: joi dimineață, educatoarea a fost…

Andrei Păunescu

(465 / Flacăra 35 / 3 septembrie 2021)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *