◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Pot fi prevenite daunele din agricultură? – Prof.Univ.Dr. Huseyin Padem din Turcia

România, cu potențialul său agricol și producția sa, deține un loc important atât în Uniunea Europeană, cât și în zona sa. Conform datelor INS 2019, România ocupă locul 1 în producția de porumb și floarea-soarelui și locul 5 în producția de grâu în UE, dar pe de altă parte  ocupă un nivel foarte scăzut în producția de legume.

Cu toate acestea, cantitățile de producție prezintă fluctuații grave. De exemplu, producția de grâu variază între 5-10 milioane de tone, în funcție de ani. Același lucru este valabil și pentru alte produse. Deși prețurile pieței au un efect asupra preferințelor de producție, atunci când se ia în considerare cantitatea de produs obținută din zona unitară, se poate  înțelege că volumul de precipitații și distribuția sa pe tot parcursul anului au fost destul de eficiente.

Dezastrul cauzat de precipitații excesive au diferite aspecte  în domenii ca geologia, ecologia și sociologia. Primul lucru care trebuie făcut   în căutarea unei soluții este acceptarea situației  ca o problemă. Al doilea lucru este acela de analiza problema și  relațiile de cauză și efect  prin prisma  științei.

Ploile, care au căzut  în aproape toată România în primele 6 luni ale anului 2021, au provocat inundații în unele regiuni și au afectat grav agricultura. Dacă urmărim efectele precipitațiilor excesive care fac obiectul articolului, asupra agriculturii, vom vedea  că problema poate fi  înțeleasă și prevenită. În mod firesc, întrebarea care trebuie pusă este aceea  ”Cum  se pot preveni daunele provocate de precipitații în agricultură?”

Au existat întotdeauna ploi abundente?

Topirea ghețarilor arctici și viitorul urșilor polari  sunt în esență problemele societății. În ultimii ani, am văzut dureros că schimbările climatice globale, adică încălzirea globală, care pare a fi o idee fantastică pentru mulți dintre noi, dar acum aceste lucruri devin realitate  și schimbarea devine  vizibilă  în special în  cantitatea  și distribuția precipitațiilor. Datorită temperaturilor extreme cantitatea de apă care se evaporă crește și se formează mai mulți nori în atmosferă care la rândul lor provoacă mai multe precipitații. Ca urmare, precipitațiile se pot  transforma în  dezastre. Pe de altă parte, seceta poate fi experimentată chiar și în aceleași regiuni.

Predicțiile oamenilor de știință s-au dovedit a fi corecte. Schimbările climatice au drept cauze activitatea umană cum ar fi emisia excesivă de CO2 având ca efect deteriorarea stratului de ozon. Cu excepția cazului în care măsurile sunt puse în aplicare mai serios și într-un mod care acoperă toate țările, pare inevitabil că problema va crește. Problema schimbărilor climatice este o problemă care nu are graniță   și care privește în mod direct fiecare societate.

Cantitatea mare de precipitații care cade pe unitatea de suprafață într-o perioadă scurtă de timp și scăderea rapidă a zonelor calificate de pădure și pajiști determină ca picăturile de ploaie să se întâlnească cu solul într-un timp scurt și apoi să se transforme în scurgere de suprafață și pot provoca  inundații. Precipitațiile excesive provoacă pierderi de vieți omenești în  proprietăți în centrele urbane, dar și pierderi grave de recolte în terenurile agricole. Colorarea cursurilor de apă în culoarea solului  înseamnă că particulele de argilă și nămol, care sunt cele mai productive particule de sol pentru plante, sunt transportate la mări și reprezintă o pierdere neregenerabilă.

Cum dăunează ploaia agriculturii?

Precipitațiile excesive cauzează mai multe daune plantelor erbacee. În timpul vizitelor de documentare  în regiunile București, Tulcea, Constanța și Ploiești în iunie, am observat că aproximativ 10% din plante sunt culcate  din cauza precipitațiilor excesive în câmpurile de grâu. Atât randamentul, cât și calitatea grâului la plantele latente scad semnificativ. Deși este parțial recoltat, randamentul și scăderea calității sunt inevitabile. Presupunând că valoarea anuală preconizată a producției de grâu este de 10 milioane de tone, este evident ce înseamnă o mare valoare economică o pierdere de 10%.

Deși variază în funcție de regiuni, plantarea răsadurilor de legume în câmp deschis coincide în general  cu începutul lunii iunie. Precipitațiile excesive  deteriorează răsadurile. Datorită faptului că aproape în fiecare zi apar precipitații în câmpurile de legume plantate în această perioadă și solul este în general umed, buruienile se dezvoltă rapid, suprimând răsadurile și împiedicând dezvoltarea acestora. Odată cu normalizarea situației, este necesară utilizarea intensivă a forței de muncă și aplicarea erbicidelor.

Datorită cultivării solului în aceeași direcție de ani de zile, omogenitatea suprafeței unor terenuri s-a deteriorat și  ca urmare în unele zone au apărut gropi. După ploi, apa se acumulează în aceste gropi  și se formează bălți.  Rădăcinile legumelor, porumbului și florii soarelui care stau pentru mult timp în apă se vor sufoca având ca urmare  uscarea plantelor.

Se pot preveni aceste daune?

Să ne concentrăm asupra modului în care pot fi prevenite daunele menționate mai sus, lăsând în sarcina celor în cauză măsurile globale de prevenire a apariției precipitațiilor excesive și instabile. Trebuie să se țină seama de gestionarea solului și a plantelor pentru a preveni lăsarea spicului  grâu, iar aplicarea îngrășămintelor azotate, în special a azotului, trebuie făcută sub controlul inginerilor agricoli experți. În creșterea semințelor, ar trebui acordată importanță creșterii soiurilor cu textură mai strânsă prin transferul de gene rezistente la depunere. În locul soiurilor înalte, trebuie preferate soiurile cu tulpini scurte și robuste. Mineralele de calciu, potasiu și magneziu trebuie aplicate pe frunze pentru a preveni culcarea. Plantarea frecventă trebuie evitată.

 

Una dintre consecințele naturale ale schimbărilor climatice este seceta. Pentru a asigura o producție durabilă de grâu, ar trebui efectuate, de asemenea, studii de creștere a soiurilor de grâu care se pot adapta la condiții mai aride. Deoarece porumbul este o plantă iubitoare de apă, stabilirea sistemelor de irigații în condiții aride este mult mai importantă.

Producția de legume este de neconceput fără irigare. În producția de legume în câmp deschis, aplicarea erbicidului trebuie făcută înainte de plantarea răsadurilor. Creșterea soiurilor de legume rezistente care nu sunt afectate sau mai puțin afectate de condițiile de umiditate ridicată și precipitații este, de asemenea, o metodă eficientă.

Evenimentele desfășurate în timpul pandemiei de Covid-19 ne-au demonstrat că produsele agricole sunt produse strategice. Când precipitațiile afectează producția agricolă, nu contează ceea ce facem, ci ceea ce  am făcut.

Prof.Univ.Dr. Huseyin Padem din Turcia / UZPR

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *