◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

BRONZ, ARGINT ȘI PIETRE NEPREȚUITE

  •       adamante badijonaj pentru sufletele noastre  –

     O inedită expoziție pe simezele Art-Cluj: Ioana Tănăsescu-Zaiet propune iubitorilor de frumos un melanj de sculptură și bijuterii, reunite sub generosul generic: Retrospectivă-Fruct. Sunt lucrări realizate după o lungă și constantă hălăduire prin lume, experiențele acumulate în ateliere de creație și școli de prestigiu fiind expuse cu generozitate întru dor și alinare.

     Tânăra artistă clujeană a învățat buchea frumosului la Liceul de artă din localitate, apoi la Universitatea de Arte Vizuale din Cluj. Au urmat ani de studii la prestigioase universități din Franța și Belgia, iar rezultatele muncii asidue s-au concretizat în numeroase expoziții. Este perioada în care Ioana Tănăsescu-Zaiet abordează lucrările de mari dimensiuni, agregate ce vorbesc despre suferința în războaie (Nagorno-Karabah, fiind una din destinațiile de adâncă cercetare și documentare).  

     Întoarsă în țară, artista mai face un curs de management cultural și lucrează în sculptură mică. În paralel absolvă un curs de bijutieri și urmează, firesc, drumul spre oameni. Spun asta pentru că Ioana Tănăsescu-Zaiet a dedicat talent și muncă semenilor, lucrările de artă expuse având mereu destinația precisă a năzuințelor, aspirațiilor și suferințelor celor din proximitate. 

     Dacă lemnul i-a prilejuit introspecții la „rădăcina vieții”, bronzul și piatra au deschis drumul spre fascinantul spectacol al formării și cunoașterii de sine. O încercare reușită de a surprinde unghiul evoluției interioare a ființei, cea care a marcat definitiv orizontul de cultură și de gândire și a lăsat o amprentă durabilă în desfășurarea destinului personal al umanității.

     Pe de altă parte, miniaturile în argint, bijuterii de tot felul, părăsesc zona de zbucium uman și se cantonează într-un spațiu mai liniștit, deplin independent de orice constrângeri și care își pot permite o libertate absolută a ideilor. Iar picăturile de piatră semiprețioasă vin să certifice trecerea relativului în absolut, ca un triumf al frumuseții, dăruit, cu generozitate, oamenilor.

     Cred că nu mai este nevoie să subliniez că Ioana Tănăsescu-Zaiet este un artist cerebral, care îmbrățișează și transmite idei surprinzătoare despre noi și relația noastră cu lumea și promite orizonturi paradigmatice care ne marchează,, indiferent de vremi și vremuri, existența.

Radu VIDA 

 

     

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *