◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Am vrut ca Emma să renunțe. Mă temeam pentru sănătatea ei: Mărturia Niculinei, bunica Emmei Răducanu, găsită de jurnaliști britanici – și nu de cei români – într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei

Privindu-și nepoata prăbușindu-se în față pe scaunul ei de lângă teren la Wimbledon în această vară, evident tulburată și luptându-se să respire, Niculina Răducanu a fost cuprinsă de neliniște, relatează Daily Mail.

După cum a declarat femeia în vârstă de 88 de ani jurnaliștilor de la Daily Mail care au găsit-o în București, într-un interviu emoționant, în exclusivitate, singurele ei temeri erau pentru sănătatea Emmei.

Pentru că aceasta era Emma ei – fiica adorată a fiului său Ion, care o vizita de cel puțin două ori pe an, stând în apartamentul ei de la etajul trei din Bucureștiul monoton, postcomunist, într-o zonă cunoscută sub numele de Sectorul 2, scriu jurnaliștii britanici.
 
Ea este fata care aștepta cu nerăbdare și entuziasm săptămânile în care „Mamaya” – un termen românesc afectuos pentru bunica – zbura pentru a avea grijă de ea în Bromley, Kent. Care devora mâncărurile tradiționale pe care aceasta i le gătea, cum ar fi saramale – rulouri de varză umplute cu carne; și care asculta cu atenție când bunica ei o învăța limba, obiceiurile și istoria strămoșilor ei transilvăneni.
 
Puțini oameni o cunosc pe Emma mai bine decât Niculina și, alături de părinții ei, cu siguranță nimeni nu este mai preocupat de bunăstarea ei. După ce i-a urmărit evoluția de când a pus prima dată mâna pe o rachetă, Niculina este, de asemenea, pe deplin conștientă de sacrificiile și dedicarea din spatele ascensiunii fenomenale a Emmei.
Toate acestea fac cu atât mai uimitoare propunerea pe care le-a făcut-o fiului ei și soției sale, Renee, imediat după ce fiica lor a renunțat la acel meci memorabil din 16-imile de finală de la Wimbledon din iulie.
 
„I-am întrebat pe părinții ei dacă ar trebui să renunțe la tenis”, a dezvăluit Niculina după ce am urmărit-o în casa ei din capitala României în această săptămână, imediat după triumful istoric al Emmei la US Open.
 
Vorbea serios?
 
Chiar sugerase că nepoata ei ar trebui să renunțe la joc, tocmai când o carieră strălucitoare părea asigurată? O carieră care a transformat-o instantaneu într-o icoană globală și care promite – prin intermediul contractelor de sponsorizare aflate deja pe masa agentului ei – să îi crească veniturile în sute de milioane.
 
Această femeie micuță dă din cap cu seriozitate. „Pentru că dacă i se întâmplă ceva Emmei?”, întreabă ea, îngrijorarea ei fiind reflectată în ochii care se uită peste masca ei facială. ‘Sănătatea ei este mai importantă (decât bogăția sau faima)’.
 
Ca și cum, în mijlocul tam-tamului care o înconjoară acum, am fi putut uita ce i s-a întâmplat Emmei la Wimbledon, ea adaugă: ‘Terenul pe care a jucat în acea zi avea un acoperiș deasupra, pentru că ploua, iar ea simțea că nu poate să respire’.
 
Cum au reacționat părinții Emmei la sugestia ei supraprotectoare, dar bine intenționată, Niculina nu ne spune. Cu toate acestea, putem presupune că respectabila Mamaya a fost asigurată cu blândețe că „amețeala” nepoatei sale, așa cum a descris-o Emma mai târziu, nu era nimic îngrijorător și era puțin probabil să se repete.
 
Indiferent ce s-a spus, ea pare ușurată că sfatul ei nu a fost luat în seamă. Într-adevăr, teama pentru propria sănătate, nu pentru cea a nepoatei sale, a fost cea care a împiedicat-o să se bucure de cel mai bun moment al Emmei.
 
Până atunci, văduva Niculina văduvă urmărise singură meciurile televizate ale Emmei în micul ei apartament, dar ne-a spus: „În seara în care a câștigat U.S. Open, nu am putut să mă uit pentru că inima mea nu a putut suporta.
 
Mi-am spus: „Meciul acesta va fi unul foarte greu”, așa că am decis să nu mă uit la el.
 
‘Am aflat vestea abia a doua zi și am fost încântată că era puternică și sănătoasă și că mintea ei era și ea sănătoasă – mai ales după ce s-a întâmplat ultima dată [la Wimbledon].
 
‘Când am vorbit cu fiul meu, m-am bucurat pentru el. Ar fi fost atât de dezamăgit dacă ea ar fi pierdut după toată munca și resursele pe care le-au investit în asta’.
 
Ochii ei se încrețesc într-un zâmbet.
 
‘Bineînțeles, sunt foarte mândră de ea. Dar nu am spus niciodată nimănui că sunt bunica unui campion de Grand Slam. Sunt o femeie foarte modestă și nu vreau ca oamenii să creadă că mă laud. Când Emma își va pune mintea la contribuție, va reuși. A fost întotdeauna o luptătoare’.
 
Despre rolul ei în formarea caracterului indomabil al Emmei, această femeie devotată și religioasă spune doar atât: „Am învățat-o mereu să fie bună, politicoasă și drăguță cu oamenii. I-am spus să nu facă rău nimănui și să vorbească frumos cu toată lumea. Asta cred că a moștenit de la mine.”, a mai spus respectabila doamnă găsită în blocul ei din sectorul 2 al Capitalei de jurnaliști britanici și nu de cei români, care o au sub nas.
 

Un comentariu pentru “Am vrut ca Emma să renunțe. Mă temeam pentru sănătatea ei: Mărturia Niculinei, bunica Emmei Răducanu, găsită de jurnaliști britanici – și nu de cei români – într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei

  1. Am plâns de bucuria bunicii. Și eu au am trei nepoate, mai mici, care fac sport, și știu ce simt când câștigă.
    O minune de fată Emma, și frumoasă, și dacă bunica ei a educat-o, sunt sigur că e și o bună româncă, dar asta se va manifesta peste 10 15 ani.
    Acesta este arhetipul românului onest și modest : bunica Niculina Răducanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *