◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Expoziții la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița

În aceste zile se pot vizita prin programare în interiorul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din municipiul Reșița, trei expoziții.

Prima este dedicată lui Bacovia și este organizată de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin. Expoziția Internațională de Caricatură – Portret „140 Bacovia”, dedicată împlinirii a 140 de ani de la nașterea poetului George Bacovia, este un proiect realizat de graficianul băcăuan Mihai Victor Eugen și are o istorie de patru ani. În tot acest timp, din inițiativa caricaturistului Mihai Victor Eugen, aproape 200 de artiști din 52 de țări aflate pe 6 continente au realizat caricaturi-portret ale celui mai renumit poet simbolist român, George Bacovia. La Biblioteca Germană este expusă doar o parte din caricaturi, celelalte putând fi vizionate la Centrul de carte ,,Banatica” și la Filiala ,,Lunca Bârzavei” a Bibliotecii Județene.

Tot la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” se pot viziona și două expoziții documentare, organizate în cadrul proiectului „Reșița 250 și Biblioteca Germană”, proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Reșița. Ele sunt dedicate lui Franz Stürmer și lui Anton Ferenschütz. În continuare vă prezentăm câteva date despre cei rememorați prin expozițiile documentare.

Născut la 3 ianuarie 1913 în Moldova Nouă, Franz Stürmer a urmat cursurile Gimnaziului Real German din Timișoara, studiind mai apoi la Conservatorul din Cluj-Napoca. Începând cu 1939 până la sfârșitul vieții sale (în afară de anii de armată, 1944 – 1945, când, în armata română, pe front, a servit ca translator), Franz Stürmer a activat ca pedagog muzical. Ca profesor de muzică, el a activat înainte de război în școala „Banatia” din Timișoara, după aceea la Gimnaziul Real German (astăzi Liceul „Lenau”). Începând cu anul 1963, Franz Stürmer s-a dedicat Școlii de Muzică reșițene. În timpul șederii sale la Timișoara a fost membru al Filarmonicii de Stat (violă), a dirijat mai multe coruri sindicale precum și celebrul cor țărănesc de la Chizătău, cu care a obținut numeroase distincții. 

 

În Reșița, Franz Stürmer a activat de asemenea ca dirijor: cor școlar, corul Bisericii romano-catolice, corul Ansamblului german de operetă, orchestra simfonică muncitorească și corul de cameră al profesorilor Școlii de muzică. Totodată a activat în cadrul cvartetului preotului mons. Paul Lackner (vioara întâi). 

Franz Stürmer a compus piese corale pe care le-a interpretat cu corurile conduse de el); de asemenea a prelucrat piese din folclorul Banatului Montan. 

A încetat din viață la 14 octombrie 1983 și a fost înmormântat în Cimitirul nr. 3 din Reșița.

Anton Ferenschütz s-a născut la 10 noiembrie 1927 în Reșița. Primul său contact cu pictura l-a avut la vârsta de 6 ani prin intermediul pictorului reșițean Zoltan Falusy. Perioada școlară s-a derulat normal. La vârsta de 17 de ani, în ianuarie 1945, a fost deportat ca și mulți alți etnici germani în fosta URSS, de unde s-a întors după 4 ani. Fără a fi absolvit o școală de specialitate, nu a mai avut timp să se gândească la continuarea picturii. Pentru un timp avea să piardă din vedere pictura, fiindcă își descoperise vocația de handbalist, mai apoi de antrenor. În anul 1971 emigrează în Germania și se stabilește la Bielefeld.

 După anii dedicați handbalului, regăsește pasiunea de a picta. Primele sale picturi în ulei sunt realizate în anul 1964 (cópii după picturi celebre). Anton Ferenschütz înființează în anul 1990 „Die Rumänienhilfe“ cu o expoziție de reproduceri după Grigorescu, în Bielefeld. De aici a fost doar un pas pentru a trece la pastel. Începând cu anul 1990, a organizat în fiecare an cel puțin 1 – 2 expoziții la Bielefeld precum și în localitatea sa natală, Reșița. Picturi de-ale sale se regăsesc în colecții particulare din întreaga Europa, dar și în SUA. 

Anton Ferenschütz a fost autor al mai multor cărți, printre care și a celei cu titlul: „Wahn und Wirklichkeit. Erzählung“, în cuprinsul căreia vorbește despre deportarea germanilor în fosta URSS. În calitatea sa de promotor al Reșiței și al Banatului Montan, al oamenilor din aceste locuri, a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Reșița din 15.04.1993, Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin din 28.08.2008, membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița începând cu data de 8.10.2008, precum și deținătorul Premiului „Alexander Tietz“ pentru anul 2018.

Anton Ferenschütz a trecut la cele veșnice după o grea suferință, la Bielefeld (Germania), la data de 25 aprilie 2018.

Erwin Josef Țigla / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *