default-logo

Eveniment cultural artistic la Cinciș-Cerna

În organizarea Asociației „Cincișenii” și a Consiliilor Locale Teliucu Inferior, Lunca Cernii și Toplița, pe fondul unui autentic peisaj de toamnă aurie, în localitatea hunedoreană Cinciș-Cerna și în prezența unui public numeros, s-a desfășurat într-un spațiu liber, în fața căminului cultural, un inedit eveniment cultural artistic, ocazionat de lansarea cărții „Satul Cinciș și celalalte sate de pe Valea Cernii hunedorene”, a cărui autor este prof. univ. dr. ing. Victor VAIDA (semnatar a încă 26 de cărți din domeniul tehnic al energeticii și folclorului).
Acțiunea a debutat cu expoziția de fotografii cu tema „Satele și cătunele de pe Valea Cernei strămutate în anul 1962” (printre care Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Moara Ungurului, Bălana, Baia lui Crai), dar și cea de cărți semnate de autori ai zonei Valea Cernei.
– Expoziția cu satele și cătunele strămutate și îngrijită de prof. univ. dr. ing Victor Vaida și pr. prof. dr. Ioan Rudeanu – ne-a spus în exclusivitate juristul Viorean Marin Petroesc în calitatea sa de secretar al Asociației „Cincișenii” – rămâne martor autentic al acelor vremi, constituindu-se într-un moment cultural deosebit de important pentru oamenii locurilor strămutate pe care îl păstrăm și trebuie să îl respectăm.
…privind cartea semnată de prof. univ. dr. ing. Victor Vaida, are pentru autor o puternică valoare sentimentală întrucât ca obiectiv central este satul Cinciș (în care s-a născut și copilărit), dar și noua așezare Cinciș-Cerna construită după strămutarea vechii așezări cincișene.
De fapt, această carte este și un meritat și călduros omagiu adus părinților săi, Elisabeta și Abel Vaida, țărani harnici, cinstiți și credincioși, dar și un semn de prețuire a trecutului satului Cinciș, a celorlalte localități strămutate de pe Valea Cernei.
Nu a lipsit prezentarea personalităților și a oamenilor de seamă din aceste localități strămutate.
Prin cuvinte alese și documentate, au vorbit pe marginea cărții lansate prof. dr. Rusalin Ișfănoni, scriitorul Ioan Scorobete, prof. Anica Bocșeri, preotul Mircea Schramel, pr. prof. dr. Ioan Rudeanu, prof. Gilu Zăvoianu și prof. Romolus Urs.
Nu a lipsit un reușit spectacol de muzică populară semnat de soliștii Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Alin Ienciu și Remus Talfeș, dar și sincerele urări de sănătate, tradiționalul „La mulți ani!” adresate autorului cărții cu ocazia împlinirii de către acesta a vârstei de 76 de ani.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

uzpcarasseverin

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.