◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cercul  Literar de la Cluj, 5 ani!

Acum 5 ani, o clujeancă se încumetă să fondeze, în inima Transilvaniei, un cenaclu literar on line, care își propune să adune, între filele virtuale, literatură română de calitate, de toate genurile, din țară și chiar din afara ei. Sensul cenaclului clujean tindea spre formarea unei „pepiniere” de autori de diferite facturi care să se impună pe piața literară românească.

Sensul avea să fie imprimat, prin grupul de coordonatori, de: exigența față de calitatea scrierilor aderenților, încurajarea schimburilor rodnice, vii, de opinii și texte pe pagina grupului, editarea de cărți și promovarea acestora pe plan național. 

Autorii acceptați au fost stimulați, în plus, de atragerea înspre Cerc a literaților deja consacrați în Uniunea Scriitorilor din România, a editorilor, a redactorilor și a directorilor de reviste literare cu impact în țară.

Organizarea unui „atelier” de acest tip, nu era defel o noutate, existau o mulțime în România la momentul deschiderii celui clujean, 2016, de diverse calibre, de diverse tipuri, deci apariția încă a unuia nu era ceva nou, nici măcar o promisiune. Realitatea concurențială n-a descurajat-o pe Emilia Moldovan Poenaru – fondatoarea cercului literar, ci a pregătit-o în abordarea, cu seriozitate, a pieței libere și deschise a literaturii române. În acest scop a format o echipă administrativă și s-a întărit cu „ajutoare”, la fel de motivate ca domnia sa. Alături i-au venit Eugen Barz (preot – Spania ), Mirela Orban (cadru medical – Bistrița), Iulia Anamaria Ghidiu (jurnalist – Cluj-Napoca), Mihaela Meravei (inginer – Constanța) – toți iubitori de literatură, de arte în general, cu lecturi temeinice, cu cărți publicate, niciunul de formație filologică. 

Emilia Poenaru Moldovan (economist de profesie, colaborator al revistelor literare încă din liceu, dar și fost jurnalist care a condus timp de 3 ani un ziar regional) a numit grupul, spre stupoarea unor scriitori clujeni consacrați, „Cercul literar de la Cluj”, asumându-și greutatea unei denumiri ca aceasta, implicațiile ei, dar și un eventual eșec. Unii i-au spus, după o perioadă de timp, că în hotărârea ei a fost puțină inconștiență. Desigur, adăugăm, dar a fost și curaj, cu siguranță.

Pentru vizibilitatea membrilor Cercului, selectați pe criteriul calității, fondatoarea a afiliat grupul, din calitatea sa de editor, unei instituții de profil la care se poate tipări producția de carte, Editura ”Colorama” din Cluj-Napoca, în cadrul căreia a înființat colecția „Cercul Literar de la Cluj” cu secțiunile: poezie, proză, eseuri și a instituit Premiile anuale ale Editurii ”Colorama”.  Cerchiștii înzestrați cu spirit critic au fost încurajați să scrie despre colegii lor, în schimbul publicării gratuite al acestui gen de cărți. Grupul include și artiști plastici (Fenicia David, Mirela Orban, Beatrice Bernath), fapt care constituie un avantaj legat de estetica tipăriturilor născute în Cerc. 

Cercul literar de la Cluj își propune crearea unui mediu relaxant și prietenos pentru promovarea literaturii de bună calitate. Cercul literar de la Cluj admite membri noi doar după o discuție cu administratorii cenaclului. Cenaclul se află sub egida Editurii Colorama” – anunță coordonatorii pe pagina de prezentare a atelierului. 

În prefața primei antologii de poezie „Cercul poeților” publicate în 2017, Emilia Poenaru Moldovan a lansat, ca pe o profesiune de credință a grupului, îndemnul: „să ne ferim de pericolele din eter (mediul virtual): rafalele reci ale autosuficienței, vântul agresiv al veleitarismului, norii compacți de genii neînțelese, stolurile de producții mediocre.”

De curând „Cercul literar de la Cluj” a împlinit, spre surprinderea multora, 5 ani de existență, iar aniversarea a fost marcată la Muzeul de Artă din Cluj în prezența autorilor din Cerc cu volume apărute în ultimii 2 ani, a reprezentanților de reviste literare, a unor scriitori contemporani recunoscuți și a multor iubitori de literatură clujeni.

S-au lansat cărți individuale de autor: Mirela Orban – „Nespusul fărâmicios”, poezie, George Vigdor – „Cu masca tăcerii pe coarne”, poezie; Mihaela Meravei – „Poeme pe linia de așteptare”, poezie; Iulia Anamaria Ghidiu – „Anotimpul de mijloc”, poezie; Gavril Iosif Sinai –„Tramvaiul de turtă dulce”, poezie; Marilena B Matei – „Ca un bonsai neiubit”, poezie; Emilia Poenaru Moldovan – „Uioara Felix”, poezie; Ildiko Șerban – „Cuibul din păsări, proză; Claudiu Ionuț Boia – „Plan de evadare”, proză; Teodor Sărăcuț-Comănescu – „Destin… cu șfichiuri”, proză,  Emilia Poenaru Moldovan „Acompaniament de peniță”, note critice dar și volumul colectiv cu numărul 4 al grupului, Antologia de Proză, „Poteci”, cuprinzând 12 autori: Irina Alexandrescu, Veronica Baciu, Lucia Bibarț, Claudiu Ionuț Boia, Emanuela Bușoi, Larisa Calo, Fenicia David, Angela Dumbravă, Simona Gruian, Savu Popa, Teodor Sărăcuț – Comănescu, Gavril Iosif Sinai.

Premiile Editurii ”Colorama” pe anul  2021 au revenit Mirelei Orban – poezie și lui Ildiko Șerban – proză, constând în publicarea a câte unui volum nou în 2022.

Atmosfera a fost una convivială și caldă, plină de bucuria întâlnirii într-un mediu propice lecturii și dezbaterilor pe teme literare. Fiecare dintre autori a fost prezentat de unul dintre coordontorii grupului, intervențiile cuprinzându-le și pe cele pline de umor și de spirit ale scriitorului, istoricului și profesorului Ovidiu Pecican, invitat special. Antologații au citit în fața numeroasei asistențe câteva pagini din textele lor. 

Sărbătoarea „Cercului literar de la Cluj” a adunat nume importante din viața literară: Ion Mureșan, Ovidu Pecican, Adrian Țion, Ioan-Pavel Azap, Maria Vaida – membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Mesajele de felicitare primite au dat un plăcut parfum sărbătorii clujene.

Dintr-o prețuire firească și colegială, vă doresc vouă, celor de la Cercul literar de la Cluj, spor în toate și mari împliniri spirituale! Felicitări coordonatorilor Cercului, d-nei Emilia Poenaru Moldovan, în primul rând, care a știut să-i adune pe atâția iubitori și autori de literatură în jurul unei idei constructive și a unei edituri. Titlurile scoase la editura Colorama vorbesc de la sine. Felicitări și numai bucurii!”– Adrian Popescu; „Să fie într-un ceas bun, Emilia! Sunteți harnici și serioși. Faceți lucruri minunate.Vă prețuiesc mult!” Delia Muntean (Nord Literar) 

După eveniment, Ovidiu Pecian a consemnat: „Vorbim adeseori despre necesitatea de a atrage tinerii la literatură, de a lua seama la ei, etc. Uite însă că, tineri și maturi, vârstnici sau nu, o serie de autori de poezie și proză, ba chiar și de eseuri critice, s-au mobilizat, pe parcursul a cinci ani, pentru a scoate un mănunchi de cărți semnificativ cantitativ. Despre calitatea lor au scris și vor mai scrie criticii literari, nu încape îndoială. Dar dinamica și efervescența despre care vorbesc sunt deja o realitate și, indiferent cum s-ar eșalona pe scara valorilor românești literare certe, aceste autoare și acești autori merită binevoitoarea atenție a publicului”.

Dintre scriitorii și criticii literari contemporani care si-au exprimat aprecierea pentru Cerc, în diferite alte ocazii, mai ales la lansările de carte din cadrul colecției cu același nume a Editurii ”Colorama” sunt: Irina Petraș, Adrian Popescu, Ion Mureșan, Constantin Cubleșan, Ion Cristofor, Christian Schenk, Ioan Pavel Azap, Alice Valeria Micu, Menuț Maximinian, Marcel Lucaciu, etc.

Membrii cercului au publicat, în cei 5 ani de existență, 41 de volume de poezie și 17 volume de proză , 8 antologii și 2 cărți de cronici literare în care semnează peste 100 de autori de limbă română din țară și din străinătate (Anglia, Germania, Israel, Republica Moldova, Spania, SUA, Ungaria).

Aproape că nu există apariție lunară a revistelor literare, aflate sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în care să nu fie prezenți câțiva dintre membri acestei grupări literare transilvane: Convorbiri literare,  Steaua, Viața Românească, Arca, Apostrof, Neuma, Poezia,  Acolada, Caiete silvane, Actualitatea literară, Argeș, Hyperion, Caligraf, Algoritm literar, Discobolul, Litere, Nord Literar, Plumb, etc.

Și spun că e onorant și o mare bucurie să te numeri printre ei!

 

                                          Lucia Bibarț/Membru UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *