◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

La MĂCIUCA

Aţi auzit de Măciuca? Ştiţi unde se află? Aceia dintre dumneavoastră care nu ştiu, pot afla pe Google sau pe Facebook multe informaţii interesante despre localitate, care merită să fie ştiute – o să vedeţi de ce. Am fost în comuna Măciuca (satul Oveselu) pe 25 septembrie şi am fost foarte impresionat de ce am aflat şi văzut… la faţa locului. Ca o paranteză…aflaţi că în copilărie, am trecut de mai multe ori prin aceasta comună, cu o reputaţie proastă. Bunica mea Ana Costeanu, originară  din Bălceşti (la vreo 15 km vest) îmi povestea că la Măciuca există cele mai multe benzi de hoţi din judeţul Vâlcea, ba chiar din toată Oltenia.  Oare aşa să fi fost?   Înainte de a părăsi „raiul comunist” (în 1984) treceam des cu Trabantul meu prin centrul Măciucii în drum spre Gorj şi nu ştiam cum să trec mai repede. Nimic nu mi se părea interesant pe acolo. Dealurile măreţe din zonă se asemănau cu cele din comuna mea natală (Amărăşti), situată la aproximativ 30 de km de Măciuca şi mă impresionau mai puţin.  

Alta a fost situaţia pe 25 septembrie, cu ocazia festivităţilor legate de închiderea celei de-a treia ediţii a TABEREI  INTERNAŢIONALE DE SCULPTURĂ ÎN MARMORĂ de la Măciuca! Da, „Omul sfinţeşte locul” – bine se potriveşte proverbul acesta cu ce am văzut şi am simţit acolo! Patru hoteluri frumoase cu nume atrăgătoare şi originale (Forest Retreat & Spa, Căsuţa din vie, Ograda cu poveşti şi Anais) magazine, şcoli şi o colină întreagă cu sculpturi monumentale ! Pentru a treia oară din anul 2014 ( a doua tabăra s-a ţinut în anul 2017), sculptori din diferite ţări au trudit în piatră trei săptămâni, iar rezultatul muncii lor a putut fi admirat de zeci de iubitori de artă, în această ultimă zi a taberei (unii artişti nu au reuşit să termine lucrările şi au mai rămas câteva zile). Enumerez sculptorii prezenţi şi operele lor, în ordine alfabetică, aşa cum au fost şi prezentaţi celor aprox. 100 de vizitatori prezenţi cu entuziasm la vernisaj: Ilie Berindei cu lucrarea în marmora de Carrara „Floarea Serafimilor”, Viorel Enache – „Omagiu lui Tudor Vladimirescu”, Mathieu Harzo (Franţa) „Gânditorul”,  Enya Keim (Germania) „Stolul”, Evrim Kilic (Turcia) „Viaţa”, Horațiu Lăpușan „Pantha Rei”, Thomas Petit (Franța/Martinica) „Înflorirea sinuoasă”, Omar Pouye (Senegal) „Iubire și Pace”, Ilarion Voinea „Geotropism” și Ion Zderciuc (Republica Moldova) „ Sfânta Treime”. Am înţeles că toate lucrările au fost executate în preţioasa (şi greu de prelucrat) marmură de Carrara, chiar dacă şi cea de Rușchița a fost disponibilă.   Elevii Liceului  Teoretic Măciuca şi ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Rm. Vâlcea, au expus lucrări de ceramică, modelaj, plus pictură pe sticlă şi pe panză. Organizatorii evenimentului nu l-au uitat pe Brâncuşi al nostru – au organizat (printre altele) o excursie la Complexul Brâncuşi de la Târgul Jiu, care, fără discuţie, i-a inspirat pe artişti. Dacă unul sau mai mulţi sculptori participanţi la evenimente, vor ajunge la celebritatea lui Brâncuşi, este uşor de imaginat cât de renumită va deveni  Măciuca şi ce pelerinaj va fi prin zonă. Asta le urez din suflet artiştilor şi organizatorilor!

La vernisaj au fost prezente personalităţi precum – IPS Vernufie, arhiepiscopul Râmnicului, preşedintele UZP – Doru Dinu Glăvan, Dan Nițu, proprietarul companiei Damila, sponsor principal – preşedintele fundaţiei „Dumitru Drăghicescu” ( în parteneriat cu Atelierele Enache-Paris), fii ai comunei precum comisarul profesor Viorel Miulescu, alţi sponsori, reprezentanţi ai Primăriei şi mulţi alţii. La intrarea pe dealul cu sculpturi, am fost întâmpinaţi cu pahare cu şampanie şi pâine cu sare! Au fost prezentaţi artiştii în română, iar unii în franceză şi engleză (11 din 7 ţări) cu operele lor, s-au acordat diplome, s-au ţinut scurte discursuri etc.  Ne-a încântat cu muzică de clasă cvintetul PRIMAVERA din Vâlcea, iar gustările din belşug, cu forme şi culori apetisante, mici „opere de arta culinară” şi ele,  au fost un deliciu.   Dintre diferitele feluri de vin de calitate,  am remarcat crâmpoşia de Drăgăşani „Prinţ Stirbey”, dar bine că numai am gustat-o, deoarece în drumul de întoarcere spre casa mea din Amărăşti (în comuna Creţeni) am fost oprit de poliţie şi am fost pus să suflu în detectorul de alcool…  

În încheierea prea scurtei mele relatări despre acest eveniment cultural de excepţie de la Măciuca, trebuie să subliniez un fapt care mi-a tăiat răsuflarea (şi nu numai mie…): o superbă statuie ecvestră a Reginei Maria a României străjuieşte pe colina cu sculpturi monumentale! Este opera artistului de succes în Franţa (la muzeul Luvru), născut la Măciuca, Viorel ENACHE în colaborare cu un sculptor italian (David ..ANZO – nu am văzut numele complet) care lucrează la Atelierele Enache de la Paris. Vedeţi poza impunătoarei statui a eroinei noastre naţionale, unică în lume. Mai multe informaţii şi poze de la eveniment se pot găsi pe Facebook (https://www.facebook.com/tabaramaciuca ).

Felicitări şi sănătate organizatorilor, care au pus micuța localitate Măciuca „pe harta Planetei” ! 

 

Alexandru Cetățeanu / UZPR 

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *