default-logo

Cum îi plătim pe alţii? Şi cum apoi ei ne jefuiesc

Este adevărat că vi se pare o nimica toată că cineva are acces la datele dumneavoastră referitoare la locaţie? Să rafinez puţin întrebarea: dacă aţi avea asigurarea că datele referitoare la locaţia dumneavoastră ar fi anonimizate – adică n-aţi putea fi urmăriţi pe baza lor – este adevărat că nu vi s-ar părea o mare problemă? Sunt sigur că răspunsul dumneavoastră e afirmativ.

Bine aţi venit în funcţia de contributor pe o piaţă estimată la peste 12 mld $! Vă gândiţi probabil că pe această piaţă Google, Microsoft şi Facebook sunt tartorii principali. Aiurea! În ciuda faptului că au multe unelte adânc înfipte în sistemele de operare sau în aplicaţiile lor, cei granzii IT sunt departe de a fi lideri. Aţi auzit de Near? Dar de MobileWalla? Sunt ferm convins că vă sunt absolut necunoscute! La fel ca Huq, Narrative, Quadrant, Onemata, Airsage, etc. Sunt o groază de firme care tranzacţionează baze de date imense cu locaţii. Near e de departe liderul care a reuşit să identifice comportamentul oamenilor pe baza mişcării lor între diverse obiective. Şi au şi cea mai mare bază de date de locaţii. MobileWalla rafinează ceva mai mult informaţia deoarece are peste 40 de ţări monitorizate, aproape 2 mld. de device-uri care-i transmit zilnic aproximativ 50 mld. semnale! Vă imaginaţi cât de mare e cantitatea de date pe care o expediaţi?

Dar de unde „ies” totuşi aceste date? În principal din aplicaţii. De exemplu, o aplicaţie de telecomandă universală sau una de notiţe vă cere acces la locaţie. Din dorinţa de a o folosi gratis, îi daţi acel acces, fără a realiza că din acel moment aplicaţia cu pricina se transformă într-un spion al dumneavoastră.

Chiar dacă datele sunt anonimizate(de cele mai multe ori nu sunt), tot devin utile deoarece, printr-o anume rafinare, le va dezvălui celor din spatele bazei de date comportamentul dumneavoastră. Şi, veţi rămâne surprinşi când vă veţi gândi la o cafea şi, de nicăieri, vă va apărea cineva cu o tavă pe care e o cafea aburindă. Vă veţi gândi că v-a ghicit gândurile. Dar de acum ştiţi bine cum stau treburile: un algoritm a identificat un comportament de-al dumneavoastră şi de-al altora ca dumneavoastră, iar acum îşi ia tributul vânzându-vă o cafea la suprapreţ. Şi uite-aşa, dintr-un ilustru anonim, dumneavoastră deveniţi pe persoană fizică – vorba eternului Vanghelie – victima unei şmecherii de doi bani.

telegra.ph

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.