◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

BOGDAN MATEI și un bulgăr de aur artistic băcăuan / Interviu de Claudia Motea

Am privit mai multe spectacole de teatru din a căror distribuție făcea parte și actorul Bogdan Matei. De la prima apariție pe scenă, se producea un fel de rumoare în sală. Domnișoarele își dădeau coate, iar doamnele se îndreptau în scaune , încercând parcă să-și dezvăluie cu frenezie semeția feminină. Indubitabil, aceste reacții se datorau , în primul rând, farmecului fizic al acestui actor extrem de carismatic și talentat, dar înzestrat cu o smerenie demnă de invidiat. Consider că sunt o privilegiată, pentru că în proiectul teatral ”America de-Acasă” , am jucat și joc alături de acest actor superb, fiind partenera lui de scenă, mai precis, soția lui, Vida. Cu speranța că drumurile noastre vor continua armonios și cu alte proiecte artistice, mă închin în fața dumneavoastră iubiți cititori, invitându-vă la un interviu interesant ce dezvăluie cu transparență cultural-artistică de înaltă dăruire și profesionalism lucruri poate încă neștiute din viața acestui valoros actor  Bogdan Matei, un adevărat bulgăr de aur artistic băcăuan. 

Dragă Bogdan Matei, dacă ar fi să te prezinți în câteva cuvinte cititorilor U.Z.P.R., ce ar trebui să afle prioritar despre tine și despre personalitatea ta artistică?

Sunt actor de 20 de ani, am debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț după care am colaborat, în timpul facultății cu Teatrul Național din Iași, Ateneul Național Tătărași, Teatrul Luceafărul, în prezent fiind angajat al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău. Am peste 100 de spectacole jucate cu sute de reprezentații pe diferite scene ale țării, dar și în străinătate. Sunt membru UNITER și colaborator, ca actor, cu diferite companii teatrale independente. Sunt implicat, ca voluntar, în diferite proiecte ale fundațiilor comunitare din Bacău având activități formale și nonformale adresate copiilor, adolescenților, dar și persoanelor mature.

Ce reprezintă Teatrul Municipal „Bacovia” pentru tine?

Încă din facultate nu am avut aspirații spre un teatru de top, ci mi-am dorit să lucrez într-un teatru mic, chiar și cămin cultural pentru crearea și libertatea de a inova și de a căuta noi forme teatrale fără a fi condiționat de un program managerial al unui teatru. Întâmplarea a făcut, băcăuan fiind, să colaborez cu Teatrul Municipal „Bacovia”, iar după câteva spectacole de succes cei de acolo și-au exprimat dorința de a face parte din această trupă. TMB nu este un teatru de provincie, este o instituție de cultură care mi-a deschis o poartă spre afirmare, participarea la festivalul „Gala Star” și festivalul „Theatrestock”, facilitându-mi interacțiunea teatrală cu creatori de spectacole din țară, dar și din străinătate. TMB este o casă, un laborator, o școală de teatru, dar și un univers creator unic în spațiul cultural-artistic românesc.

Ce aduce nou proiectul „America de-Acasă” în cariera ta artistică?

Proiectul „America de-Acasă”, de fapt rezidența teatrală desfășurată timp de o lună la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău și finalizată cu spectacolul „America de-Acasă” a reprezentat o provocare, dar și o întâlnire cu limba română vorbită pe scenele teatrelor din regiunile istorice românești în care, încă se mai vorbește limba română, dar și o descoperire a formelor și modalităților teatrale folosite de actorii, parteneri și prieteni, pe care i-am întâlnit în această rezidență. Implicarea în acest proiect nu a fost numai pe plan profesional ca actor, ci mi-a oferit șansa de a fi parte a unui întreg lucrând și în domeniile adiacente scenei cum ar fi: luminile, scenografia, coregrafia, chiar și manipularea decorurilor. Proiectul e un punct de referință în cariera mea, sperând să aibă o viață cât mai lungă și să avem ocazia să îl prezentăm atât publicului românesc cât și publicului din afara țării. 

Proiecte teatrale actuale și de viață?

Momentan sunt prins în proiecte teatrale deja existente ce îmi solicită aproape tot timpul lăsând, uneori, în plan secund proiectele din viața personală. Totuși, îmi doresc ca în viitorul apropiat să regizez alături de câțiva actori talentați un spectacol despre viață și fenomenele sociale în desfășurare în zilele noastre. 

Dramaturgul preferat? Actorul preferat? Regizorul preferat? Piesa preferată?

Voi răspunde scurt la această întrebare: „Steaua fără nume”, Mihail Sebastian, Mircea Albulescu. Cât despre regizori, e o plăcere, o provocare și o satisfacție de a lucra alături de orice regizor, fie că se numește Alexandru Hauswater, Dabija, V.I. Frunză, Petru Vutcărău, Geirun Tino și lista ar putea continua.

Ce-ți dorești să fie, să ți se îndeplinească dincolo de cariera ta artistică?

Sunt un actor și o persoană fără dorințe foarte mari, nu știu să spun „nu”, de aceea mă implic în orice proiect ce mi se oferă activând cu profesionalism și implicare spre mulțumirea celor cu care colaborez și a publicului beneficiar al acestor proiecte. 

Un mesaj pentru cititori.

Cu inima deschisă vă îndemn să citiți dramaturgie românească, să ascultați teatru radiofonic, să vizionați filme românești, să mergeți la teatru și să nu uitați că un popor fără cultură nu există!

Un comentariu pentru “BOGDAN MATEI și un bulgăr de aur artistic băcăuan / Interviu de Claudia Motea

  1. Bogdan Mattei,cunoscandu-l prin interviul lui Claudia Motea si in rolul interpretat in „America de Acasa” mi-a trezit o profunda emotie pentru Arta sublima cu care interpreteaza,pentru cum gandeste si foloseste limba romana.Complimente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *