◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Concursul de povestire în limba română din Bichişciaba a ajuns la cea de-a 25-a ediţie

Pe 1 octombrie, Autoguvernarea Românească din Bichișciaba a organizat tradiționalul concurs de povestire „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 25-a ediție. Concursul a avut loc, ca de obicei, la Casa Poveștilor din oraș într-o atmosferă de poveste, care presupune curiozitate şi deschidere sufletească din partea copiilor. Ca în fiecare an, şi de această dată au participat elevi din clasele 1–8 din cadrul școlilor bilingve şi al şcolilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat au venit însoțiți de profesorii coordonatori. 

După cuvântul de deschidere al preşedintelui Teodor Juhasz, vicepreşedinta Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba, Corina Olaru, a prezentat copiilor o scurtă poveste despre un copil pe nume Gheorghe, născut într-o familie românească din Chitighaz, care ajungând om mare, la oraş, a visat să organizeze un concurs pentru copii, în care să se spună atât poveşti româneşti din satul lui, cât şi din alte sate din Ungaria sau din folclorul românesc. Acest copil a fost Gheorghe Gros, al cărui nume azi îl poartă concursul.

Apoi a urmat un program muzical, susținut de copiii Anais şi Aris Roman de la „Incubatorul de Artă” Timișoara, iar Octavian Lușcă, student la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a recitat povestea „Capra cu trei iezi”. Prezența acestora s-a făcut prin intermediul proiectului RoAct, proiect finanţat de către Secretariatul General al Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). 

Participanții la concurs, în total 58 de copii, au fost împărţiţi pe categorii de vârstă, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenţii au fost foarte bine pregătiţi, recitând povești populare româneşti din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, ei au posibilitatea să își dezvolte creativitatea şi imaginaţia, putând să intre în pielea personajelor prezentate în diferitele povești. Totodată ei își dezvoltă limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi. 

Ediția din acest an a fost onorată de prezenţa mai multor invitaţi de seamă: Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, Mircea Leucea, consilier al Ambasadei României la Budapesta, Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul din Budapesta, Gheorghe Cozma, președintele AȚRU, dr. Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, dr. Veronica Demenescu, președinta Asociației „Societatea Internaţională de Studii Muzicale”. În cadrul evenimentului au fost expuse şi imagini din lumea poveştilor, desenate de copii talentaţi, la încheierea concursului fiind premiate şi acestea. Organizatorii au pregătit pentru acest eveniment şi o mică expoziţie retrospectivă din fotografii şi articole despre ediţiile anterioare ale concursului de povestire.

Organizatorii concursului le-au oferit tuturor copiilor o diplomă de participare, o medalie cu cea de-a 25-a ediție a concursului şi o jucărie de pluş. Cupa transmisibilă a concursului a fost câştigată în acest an, cu egalitate de puncte, de către şcolile din Jula şi Leucuşhaz.

 

Anita Laszlo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *