default-logo

Simfonia a X-a în sfârșit completă!

Pe data de 9 octombrie 2021, la aproape 200 de ani de la moartea faimosului compozitor german Ludwig van Beethoven (dec 1770 Bonn – 26 mar 1827 Viena), va avea loc la Telekom Forum din Bonn premiera mondială a Simfoniei a X-a, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al unei echipe de experți internaționali. Evenimentul va putea fi urmărit prin livestream pe website-ul www.simfonia10.ro, începând cu ora 20.00, ora României.

Această premieră mondială – finalizarea cu ajutorul inteligenței artificiale a celei de-a X-a simfonii a lui Beethoven, va fi interpretată la Bonn de orchestra Beethoven, sub conducerea dirijorului Dirk Kaftan, care va interpreta atât premiera mondială a Simfoniei a X-a, completă,  cât și Simfonia a VIII-a de Ludwig van Beethoven.

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la Simfonia a X-a, lucrare ce avea să rămână neterminată. Pentru prima dată AI compune exact în stilul în care ar fi făcut-o maestrul. Inteligența artificială a fost folosită și în trecut pentru a completa piese muzicale scurte, dar niciodată ceva de această dimensiune.

Iată încă o dovadă că pentru creativitate una dintre cheile succesului  poate fi dată de colaborarea dintre om și tehnologia AI.

 

Tanța Tănăsescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.