◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Lucia Hossu – Longin, 6 filme despre Experimentul Pitești

Experimentul Pitești este, de 21 de ani, cunoscut în întreaga Românie, și nu numai, și datorită simpozionului internațional care are loc în fiecare toamnă, (cu excepția anului trecut), indiferent de vremuri, în reședința Argeșului, unde există și celebra închisoare. Închisoare de la Pitești, unde au fost arestați și torturați mulți oameni în timpul regimului comunist. La Pitești, la sediul Filarmonicii Pitești, a avut loc pe 8 și 9 octombrie Simpozionul internațional „Experimentul Pitești”.
A fost organizat de același neobosit prof. Univ. Dr. ing. Ilie Popă, din partea Fundației „Memoria”, cu sprijinul A.F.D.P.R., condusă, de anul acesta, de către fostul deputat argeșean Sergiu Rizescu, la venerabila vârstă de aproape 90 de ani. Invitată de onoare a fost Lucia Hossu-Longin, cunoscuta realizatoare a ciclului de emisiuni „Memorialului Durerii” de la televiziunea publică.
 În cuvântul său de deschidere, primarul din Pitești, Cristian Gentea a spus: „Conferința este deja un reper pentru istoriografia ce consemnează problematica trecutului totalitar comunist, un trecut pe care la Pitești cel puțin, dar și în România, trebuie să ni-l asumăm mai vizibil. Este un gest de maximă responsabilitate: să ne amintim, să comemorăm, să valorizăm și mai ales să învățăm din greșeala imensă a trecutului. Ce s-a întâmplat la Pitești în anii 50 a generat, datorită dumneavoastră, literatura memorandum a deținuților, dar și lucrări științifice de mare semnificație.

Recursul la istorie, o știți mai bine ca mine, înseamnă legiferarea adevărului, atât cât se poate, după analize, ipoteze de lucru demonstrate, prin dispute științifice, dezbatere în spații expoziționale. Sunteți aici pentru a continua recuperarea istoriei noastre, începută cu 30 de ani în urmă cu povești incredibile despre un sistem politic bolnav.”

De la Lucia Hossu-Longin am aflat că în cadrul serialului „Memorialul Durerii” de la TVR a realizat șase filme documentare cu supraviețuitori ai „Experimentului Pitești”. Și-a amintit, cu umor și amărăciune, cum, în 1991, când a difuzat primul episod, mulți telespectatori au sunat la TVR să întrebe dacă s-a infiltrat un post-pirat, întrucât, pe atunci, TVR nu admitea termenul de „anticomunist”, decât pe cel de ceaușism, postul ținând cu FSN. Ilie Popa a intervenit, spunând că, din cele șase filme documentare, a rugat-o pe Lucia Hossu-Longin să realizeze unul singur, de două ore, pe care l-a subtitrat în foarte multe limbi – engleză, portugheză, cehă, rusă, spaniolă, italiană etc. – Pentru a fi difuzat în cât mai multe ţări.

În anul 2020, Lucia Hossu-Longin a publicat și volumul „Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor”, la Editura Hyperliteratura. Aceasta continuă seria „Memorialului Durerii” cu unul dintre cele mai crâncene experimente desfășurate în comunism, despre care s-a tăcut mai bine de 50 de ani. Informații inedite, interviuri cu supraviețuitori și torționari, alături de fotografii din celule refac o poveste odioasă, despre care s-a spus prea puțin.

Cartea este completată de „Cerberii penitenciarelor – Oameni și neoameni”, un proiect în care Lucia Hossu-Longin stă față în față cu șase dintre cei mai temuți capi ai închisorilor sau lagărelor de muncă din perioada comunistă, încercând să găsească în ei măcar o urmă de regret și umanitate, în lipsa unei justiții, care, de fapt, i-a protejat tot timpul.

   Constantin PAŞOL / UZPR

Un comentariu pentru “Lucia Hossu – Longin, 6 filme despre Experimentul Pitești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *