◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Revista SUD a sărbătorit 25 de ani de existență

În urmă cu 25 de ani, gazetarul Constantin Carbarău, un om deosebit de discret, a înțeles fără echivoc că Bolintinul din Vale, locul său natal, poate ieși în evidență prin proiecte literare și poate crea o platformă culturală de unde cei buni să devină o portavoce a acestor locuri. Așa a apărut în 1996 revista Sud și „Asociația Culturală Dimitrie Bolintineanu”, dar și Festivalul internațional de poezie Dimitrie Bolintineanu, ca o necesitate a promovării zonei, a dezvoltării culturale a locului, dar și din obligație față de cel care odihnește în curtea bisericii din localitate, poate cel mai important reper cultural al județului Giurgiu, în genere, al sudului: poetul Dimitrie Bolintineanu. După dispariția fondatorului s-a așternut liniștea, doar pentru o vreme, deoarece, volens nolens destinul aranjează lucrurile după norme și reguli proprii, care ne obligă să ne adaptăm existența din mers. Conformându-se, în primă fază, cuminte și analitic în fața manifestărilor sufletești din jurul său, Vasile Grigore din postura de martor al evenimentelor culturale devenite deja tradiție simte tot mai vie conștiința culturală și alege în mod asumat să preia organizarea revistei și a asociației. Astfel că, din acel moment, mediul cultural cerea o evoluție, deja totul se încadra într-o nouă dinamică, o restructurare a activităților și a imaginii revistei simbol al Bolintinului, al sudului. Așa s-au realizat evenimente precum „Toamna Culturala Bolintineană”, concursul de creație „Și eu vreau să devin scriitor” adresat elevilor din școala primară și gimnazială, participări la târgurile internaționale de carte Gaudeamus și Bookfest, dar și editarea de carte prin tânăra editură Sud. 

Așadar, de atunci, de la primul număr apărut în 1996 și până astăzi au trecut 25 de ani, aniversare care a fost sărbătorită în cadrul unui eveniment organizat la Bolintin Vale, în data de 16 octombrie 2021. Aparținând Festivalului „Toamna Culturală Bolintineană” această acțiune a fost marcată prin mai multe manifestări culturale la care au participat personalități din lumea literară, artiști plastici, istorici și critici literari sau gazetari recunoscuți în branșă.

Ziua a început cu inaugurarea „Galeriei Cetăţenilor de Onoare Bolintineni” şi vizitarea expoziţiei „Genealogica – Bolintinenii lui Bolintineanu”, episodul I – familia Dobrişan-Ştefănescu-Grigoriu. După participarea la inaugurarea expoziției, cu toții ne-am deplasat la biserica din localitate unde a avut loc o slujbă de comemorare a poetului Dimitrie Bolintineanu, la mormântul poetului aflat în curtea bisericii, depunându-se o coroană de flori din partea ACTIB și a revistei SUD. Tot în semn de respect, de data aceasta față de fondatorul revistei SUD, o parte dintre cei prezenți s-au deplasat la mormântul ziaristului și cronicarului Constantin Carbarău.

Momentul principal al zilei l-a constituit decernarea distincțiilor de Cetățeni de Onoare ai orașului Bolintin Vale personalităților culturale Victoria Milescu, Nicolae Dan Fruntelată, Florentin Popescu și Titus Vîjeu. O diplomă și o plachetă, în semn de recunoștință, a primit și editorul Raluca Tudor, care, încă de la începuturile existenței revistei a contribuit la apariția ei, din punct de vedere al tehnoredactării acesteia.

Ziua s-a încheiat cu un moment festiv deosebit în care participanții au putut chiar și gusta din paginile revistei SUD, realizate, de data aceasta, sub forma unor torturi delicioase puse pe masa invitaților. Torturile au reprezentat reproducerea atât a primului număr apărut în 05 octombrie 1996, dar și a celui aniversar, care marchează acești 25 de ani de prezență pe piața revistelor culturale din România. 

Așadar, 25 de ani de activitate literară, sărbătoriți alături de colaboratorii săi, totul în numele continuității.

Gabriel Dragnea / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *