◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Barometrul libertății presei „Indicele Chapultepec”. Uruguay și Chile la antipozi față de  Cuba, Nicaragua și Venezuelei. 

   Venezuela, Cuba și Nicaragua sunt țările cu cele mai slabe rezultate în “Indexul Chapultepec” 2021, în timp ce Uruguay și Chile continuă să fie țările cel mai bine situate și cele mai de încredere în ceea ce privește libertatea presei. Raportul a fost publicat cu prilejul celei de-a 77-a Adunări Generale a Societății Interamericane de Presă/SIP, desfășurată în perioada 19-22 octombrie 2021. Indicatorul SIP pentru 22 de state din America de Nord, America Centrală și America de Sud se bazează pe acțiunile statului cu privire la libertatea de exprimare în emisferă. Clasamentul din acest an a luat în calcul peste 200 de rapoarte ale experților din aceste țări, în perioada cuprinsă între 30 iulie 2020 și 1 august 2021. Lucrarea metodologică și statistică este în sarcina Universității Catolice Andrés Belo din Caracas, Venezuela. La categoria categoria „Restricție scăzută” sunt menționate Jamaica, Republica Dominicană, Canada, Costa Rica, Peru, Paraguay, Panama, Statele Unite și Honduras. 

   În  categoria „Restricție parțială” se află Columbia. Sub medie, tot în „Restricție parțială”, sunt Argentina, Bolivia, Mexic și Guatemala. În categoria „Restricție ridicată” se află El Salvador și Brazilia. În zona țărilor „Fără libertate de exprimare”  se află Nicaragua, Cuba și Venezuela. Între țara cel mai bine evaluată-Uruguay și țara cel mai prost evaluată-Venezuela există un decalaj de 78,39 puncte.“Indicele Chapultepec” pune în balanță diverse tipuri de indicatori. De exemplu, la „Controlul presei”, Mexicul pare relativ foarte apreciat, cu toate acestea, ratingul său în ceea ce privește „Violența și impunitatea împotriva jurnaliștilor și a presei” este alarmant. În această perioadă, în Mexic au fost asasinați 12 jurnaliști. În „Dimensiunea violenței și a impunității împotriva jurnaliștilor și a presei”, niciuna dintre cele 22 de națiuni nu atinge libertatea deplină. În ciuda eforturilor instituționale și a voinței de a menține un climat de libertate de exprimare în cele mai apreciate națiuni, nici Uruguay și nici Chile nu au fost scutite de episoade de atacuri împotriva presei. 

    Cel mai slab punctaj instituțional referitor la libertatea de exprimare și a presei îl au Nicaragua, Cuba și Venezuela, ultimele trei țări din barometru pentru al doilea an consecutiv. Fără schimbări politice, au crescut arestările, urmăririle judiciare și violența împotriva presei, agravate de omuciderile împotriva a doi jurnaliști în Venezuela și arestarea jurnaliștilor în Nicaragua. Închisoarea ca măsură de cenzură este factorul comun în aceste națiuni. Schimbările politice au condus însă la îmbunătățirea libertății de exprimare în unele țări. Se remarcă Republica Dominicană care a urcat cu 10 locuri, Ecuador care a urcat patru și Statele Unite care au urcat trei locuri. Țara care a scăzut cel mai mult față de anul precedent a fost Argentina.

 Pentru realizarea “Indexului Chapultepec”, SIP s-a bazat pe contribuția valoroasă a Grupului Sura și a Fundației Bolívar, ambele companii din Columbia, și Edward și Karen Seaton din Statele Unite. Prima publicare a  „Indexului Chapultepec” a fost realizată în cadrul celei de-a 76-a Adunări Generale a SIP din octombrie 2020. „Indexul Chapultepec” este elaborat conform principiilor libertății presei și a libertății de exprimare pe care Societatea Interamericană de Presă /SIP le-a inclus în Declarația de la Chapultepec și în Declarația de la Salta.

 

Sursa: SIP      

  Elena Chiriță – Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *