" /> Un ierarh cu har - PS Gurie Georgiu | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
default-logo

Un ierarh cu har – PS Gurie Georgiu

Ne-a părăsit, plecând la Domnul, unul dintre cei mai evlavioși și carismatici ierarhi români, „arhipăstor misionar și harnic”, cu vocație spre „dialog și comuniune, bunătate și dărnicie părintească” (P.F. Daniel).

Gurie Georgiu s-a născut la 31 decembrie 1968 în satul Huta-Chiuiești, jud. Cluj, unde și-a început studiile, continuate la Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca, Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova (1992-1996, teza de licență: Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru) și finalizate la Facultatea de Teologie Catolică din Padova (Italia), între 1996-1997, fiind trimis de IPS Nestor Vornicescu, care l-a promovat ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei și Mitropoliei Olteniei, funcție păstrată și sub IPS Teofan. De altfel, IPS Teofan, împreună cu PS Gurie și PS Nicodim (actualul episcop al Severinului și Strehaiei) formau o triadă frățească, realizând lucruri minunate. Tot în Padova (unde a studiat și Stolnicul C. Cantacuzino), urmează cursuri de specializare la Institutul Pastoral-Misionar și de doctorat (1997-2001), cu teza Ofensiva noilor mișcări religioase și reversibilitatea secularizării. A fost profesor titular la catedra de Teologie Pastorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Și-a început misiunea ca frate la M-rea Lainici (precum actualul IPS Ioan al Banatului) în 1988, adus la Mitropolia Olteniei de IPS Nestor ca secretar de cabinet (1989-1996), tuns în monahism (1990), hirotonit ierodiacon (februarie 1990), și ieromonah (ianuarie 1992), eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996), hirotesit protosinghel (iulie 1996), vicar administrativ (martie 2000-august 2001), hirotesit arhimandrit (2001), episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei (iulie 2001), cu titulatura „Strehăianul”, apoi „Gorjeanul”. 

A fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei (la 29 octombrie 2009) și întronizat peste o lună, fiind primul episcop al acestei eparhii nou înființate.

Am avut o colaborare frățească, benefică în multe activități spirituale în întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei; aș aminti doar pelerinajul inițiat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni (președinte: acad. Victor Crăciun) cu urna cu pământ în memoria lui Mihai Viteazul, la 17 august 2001, la Strehaia (în fața bustului domnitorului și unde s-a sfințit recent un cenotaf) și la Catedrala Mitropolitană din Craiova, așezată lângă Casa Băniei.

Joi, 21 octombrie 2021, de ziua Sfinților Mărturisitori ardeleni, PS Gurie a trecut la cele veșnice, alăturându-se protectorului său, mitropolitul-cărturar Nestor Vornicescu.

Veșnică să-i fie pomenirea!

Tudor Nedelcea

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.