◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Virtutea, istoria și…bunătatea

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

  1. „În lume există foarte multe necazuri. În acest caz oamenii apelează la bunătatea și mila lui Dumnezeu. Dumnezeu le spune că poate să-i ajute, cu condiția ca omul să se lase de păcate. Judecați acuma, care și de cine să asculte  întâi: Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu? Oamenii care sunt plini de tot felul de boli, păcate, hoții, curvii, sudalme, beții, bătăi, și care apelează la Dumnezeu trebuie să fie primii care să asculte de Dumnezeu, părăsindu-și păcatele, iar apoi Dumnezeu cu dragoste, înțelepciune și milă va ști să facă o judecată cumpătată și dreaptă”.

Arsenie Boca (1910 – 1989), preot duhovnic ortodox, scriitor bisericesc, vizionar,  supranumit „Sfântul Ardealului”

  1. „Suntem ca atare ortodocşi pentru că suntem români şi suntem români pentru că suntem ortodocşi. Să devenim catolici? Ca să devenim catolici ar trebui să ne transformăm sufleteşte, încât să putem realiza catolicismul. Transformarea aceasta înseamnă însă: renunţarea la istoria noastră şi la structura noastră spirituală. Cu alte cuvinte: la România. Aici nu există a treia poziţie: sau rămâi român – şi atunci catolicismul tău nu e o realitate; sau devii catolic – şi atunci nu mai este ROMÂN.

Nae Ionescu (1890-1940), filosof, logician, pedagog, teoretician, jurnalist. Orientarea sa filosofică s-a chemat „trăirism”.

  1. Odată, Dumnezeu a chemat la sfat toate virtuțile. S-au grăbit să vină și au început să discute cu bucurie unele cu altele. Dumnezeu a văzut într-un colț două virtuți care stăteau supărate, și le-a întrebat cine sunt? BINEFACEREA și RECUNOȘTINȚA – au răspuns ele. Voi de ce nu discutați le-a întrebat Dumnezeu? Pentru că nu ne cunoaștem, au răspuns ele”.

Așa este; „Fă bine și așteptă rău”; Unde este recunoștința aleșilor noștri care promit atâtea și le fac de mântuială? Stimabililor aleși și responsabili de haosul din țară – tot cârpiți drumuri și poduri, pentru a vă acoperi nelegiuirile voastre; mai cârpiți și lucrați și la sufletul celor care v-au pus în frunte, la  inima țării care vă plătește ca să trăiți nemeritat. Dar, nu uitați, istoria nu ne minte; veni-va el Țepeș sau Dumnezeul conștiinței în ziua morții voastre! (n. a.)

P.S. „Frații mei, nu căutând la fața omului să aveți credința în Domnul nostru Iisus Hristos, Domnul slavei, căci dacă va intra un om în adunarea voastră cu inele de aur în degete, în haină strălucită și va intra și un sărac, în haină murdară, iar voi puneți ochii pe cel care poartă haină strălucită și-i ziceți: Tu șezi bine aici, pe când săracului îi ziceți: Tu stai acolo, în picioare sau: Șezi jos, la picioarele mele, n-ați făcut voi oare în gândul vostru, deosebire între unul și altul și nu v-ați făcut judecători  cu socoteli viclene? Dacă căutați la fața omului, faceți păcat și legea vă osândește ca pe niște călcători de lege” (Iacov cap. 2, vers. 1-4, 9).

 

Părintele Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *