◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Caritate într-un act”

Motto:

Presa culturală poate fi o salvare a presei, dacă în revistele culturale fiecare va aborda două-trei subiecte sociale. (Doru Dinu Glăvan)

Recent a apărut, la Editura Detectiv literar, condusă de neobositul scriitor și jurnalist Firiță Carp, volumul de piese de teatru „Caritate într-un act”, al cărui autor este Sebastian Crăciun. Nu intenționez să fac o cronică de carte, nici nu mă pricep, dar nu acesta este scopul acestor rânduri.

Vreau să vă spun o poveste, care a început cu ceva timp în urmă, când am citit despre „băiatul care scrie cărți pentru a-și plăti operațiile, care a publicat 4 volume din dorința de a merge”, care, atunci, în 2016, avea 15 ani. Am aflat că, ulterior, a mai publicat 2 volume, poezie și eseu, că mama sa, Anca Crăciun,  s-a specializat în terapie și a deschis Asociația „Freamăt de Speranță”, unde tratează mulți copii bolnavi de tetrapareză spastică, boală de care suferă și Sebi. Acum, Sebi scrie pentru a putea achita terapiile altor copii. El afirmă că, pentru dânsul, „Dumnezeu are grijă să-i trimită tot ce are nevoie”.

În vara acestui an, într-o minunată zi de iulie, în cadrul unei acțiuni a Asociației „Universul Prieteniei” Iași, în Bucovina, l-am cunoscut pe acest talentat scriitor. A impresionat cu cunoștințele și cu poemele pe care le-a prezentat celor peste 30 de scriitori și critici literari prezenți (Mioara Bahna, Theodor Codreanu, Florin Dochia, Emilian Marcu, Lucia Olaru Nenati etc),  care l-au felicitat pentru calitatea scriiturii. Am aflat atunci că are un volum în pregătire, al 7-lea, care va cuprinde piese de teatru.

Ne-am mobilizat și, într-o frumoasă zi de octombrie 2021, au plecat primele exemplare către Câmpulung Moldovenesc (Suceava), la Sebastian Crăciun.

Mulțumim celor care ne-au fost alături: Editura Detectiv literar, condusă de editorul Firiță Carp, ajutat de scriitorul Florin Dochia, cel care a executat și coperta, d-nei prof. Petronela Angheluță care a făcut corectura și scriitorului și publicistului Mircea Radu Iacoban, care a acceptat să scrie câteva rânduri pe coperta a 4-a, remarcând că autorul „are vaste lecturi de invidiat, operează cu dezinvoltură într-un năucitor ecart ieri-azi-mâine, șochează prin directețea problematicii altfel pusă în pagină decât se obișnuiește, cât și prin limbajul frust (…). Scriitura este cât se poate de îngrijită, condeiul n-are ezitări, într-o continuă fervoare a demonstrației… ”.

Ediția a fost îngrijită de subsemnata (Rodica Rodean).

Volumul urmează să fie vândut și, cu banii câștigați, se vor mai pune câteva cărămizi la un centru de terapie, la standarde europene, pe care mama lui Sebi, terapeut Anca Crăciun, urmează să-l construiască la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Rodica Rodean / UZPR

Un comentariu pentru “„Caritate într-un act”

  1. Am citit cu un amestec efervescent de sentimente, emoție și încântare, admirație și respect, prietenie, drag, încredere… Felicitări calde, Sebastian Crăciun, Anca Crăciun, Mircea Radu Iacoban, Rodica Rodean, Firiță Carp, Florin Dochia, felicitări tuturor celor care au contribuit la apariția acestui volum, dar și a celor anterioare. Sunt sigură că se va continua pe aceeași linie a omeniei curate, binefăcătoare.
    Am cumpărat cartea, este cel puțin incitantă, este rodul minții și trăirilor unui tânăr frământat de întrebări și adânc scufundat în cercetarea sensurilor, rosturilor existenței… Îmbrățișări, dragilor! Sănătate și numai bucurii!
    Anica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *